Skip to main content
gazdaság

Újraindult a mozgalom a kispostákért

Szerző: 2012. szeptember 21.No Comments

„2003-ban indította útjára az úgynevezett „kispostamozgalmat” Köteles László, Komlóska polgármestere és a Zempléni Településszövetség. Akkor az ellen tiltakoztak, hogy a kistelepüléseken ne létszámtól függjön, hogy a Magyar Posta Zrt. hol üzemeltet kispostát, hanem mindenütt, ahol azt az ott lakók igénylik.

Az akkori mozgalom két évvel ezelőtt ért véget, de most újból elindul.

– Tulajdonképpen már el is indult, hiszen annak idején 915 település csatlakozott ehhez a mozgalomhoz, akik most is készek a megmozdulásra – mondja Köteles László. – A döntéshozók 2010-ben megígérték, hogy újranyitják a kispostákat. Öt településen nyílt azóta meg újra a postahivatal, de ezek közül egy sem volt tagja a 915 települést számláló mozgalomnak. Eltelt két év, és ez ügyben nem történt semmi. Mi azt szeretnénk elérni, ha a demokrácia nem létszámfüggő lenne, azaz figyelembe vegyék azok kéréseit is a döntéshozók, akik esetleg olyan településen élnek, ahol a lakosság száma nem éri el a hatszázat. Egyelőre azt szeretnénk, ha a döntéshozók újra napirendre tűznék az ügyet és valóra váltanák a választások előtt tett ígéreteiket.

Ketten egy helyett
Komlóska polgármestere elmondta, településükön akkora a postaforgalom, hogy ha az egy főállású alkalmazott szabadságát tölti, akkor két helyettest küld a posta a faluba, hiszen a hegyaljai településen jelen lévő vállalkozások akkora levélforgalmat bonyolítanak, amelyet egy ember nagyon nehezen tud ellátni.

– Bízunk abban, hogy a kérésünk meghallgatásra talál és hamarosan folytatódik a bezárt kisposták újranyitása azokon a településeken, ahol azt az ott lakók igénylik, mert ezt az ígéretet kaptunk a mostani ciklus elején a kormánytól. Most még csak ezt szeretnénk elérni, de ha a kérésünk nem talál meghallgatásra, akkor a tiltakozásunkat és az elégedetlenségünket más formában fogjuk kifejezésre juttatni. Szeretnénk, ha ez utóbbi nem következne be.”

Forrás:
Újraindult a kispostamozgalom; Borsod Online; 2012. szeptember 20.