Skip to main content
távközlés

Vinné az állami mobilcég frekvenciáit a Telekom

Szerző: 2012. szeptember 21.No Comments

„Komoly frekvenciaéhség lehet a következő években a hazai mobilpiacon, így a Magyar Telekom szívesen vásárolna a januárban szerzettnél nagyobb blokkot.

A mobilnet, az okostelefonok, és az interaktív televíziózás a legfontosabb húzóterületek jelenleg a Magyar Telekom számára – mondta Christopher Mattheisen a társaság elnök vezérigazgatója egy pénteki háttérbeszélgetésen.

A cégvezető most a pénzügyi várakozásokról részleteket nem árult el, a Magyar Telekom ugyanakkor legutóbbi gyorsjelentésében, a viszonylag gyenge első félév és az új távközlési adó ellenére is megerősítette korábbi egész éves prognózisát, amely stagnáló, enyhén csökkenő forgalommal, és az EBITDA (kamat-, adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előttielőtti eredménye) 4-6 százalékos visszaesésével számol.

Christopher Mattheisen elmondta: az egyértelműen látszik, hogy 2012 még az okostelefonok éve lesz, sőt az ilyen készülékek értékesítése még az előzetes várakozásaiknál is gyorsabban növekszik. A Magyar Telekom által eladott mobilok jelenleg mintegy 85 százaléka okostelefon, szemben az egy évvel ezelőtti szűk 75 százalékkal. A társaság ügyfelei leginkább a Samsung termékeit keresik, de természetesen felkapott még a Nokia, és veszik az Apple iPhone-jait is.

Utóbbiról Christopher Mattheisen kiemelte: a legújabb modellre ma éjféltől adhatnak le rendelést előfizetők, s a cég által előrendelt néhány száz darabot reggel kilencig el is kapkodták az ügyfelek.

Az okostelefonok mellett kifejezetten jól megy az interkatív televíziós piac is. Ezt a szolgáltatását a vállalat eddig négymillió háztartás számára tette elérhetővé, az előfizetők száma pedig már elérte a 280 ezret. A társaság T-Home szolgáltatásai egyébként általában jól teljesítenek: a vezérigazgató tájékoztatása szerint most már mintegy 360 ezer olyan ügyfele van a cégnek, amely a divízió egynél több szolgáltatására fizet elő.

Christopher Mattheisen a bíróság azon döntéséről is beszélt, amely hatályon kívül helyezte a médiahatóság által kiírt frekvenciaárverés eredményét. Mint ismert az ítélet következtében a negyedik, állami mobilszolgáltató nem indulhat el, a már piacon lévő vállalatoknak pedig vissza kell adniuk a januárban elnyert blokkokat.

A cégvezető jelezte: örül a per kimenetelének, így ugyanis megvan annak az esélye, hogy a Magyar Telekom több frekvenciát szerezzen a jövőben, mint amennyit az eredeti pályázaton vásárolni tudott, márpedig a piaci trendeket látva a hazai mobilszolgáltatóknak néhány éven ez igencsak jól jöhet.

Más kérdés, hogy a vállalat csak abban esetben juthat hozzá nagyobb blokkhoz, ha az NMHH új tendert ír ki, és azon csak a három már piacon lévő társaság indul, azaz nem lesz negyedik saját hálózattal rendelkező mobilcég.”

Forrás:
Vinné az állami mobilcég frekvenciáit a Telekom; Jandó Zoltán; Világgazdaság; 2012. szeptember 21.