Skip to main content
közigazgatás: magyar

Ezek a lépések járulnak hozzá a nemzet felemelkedéséhez

Szerző: 2012. szeptember 30.No Comments

„Alapvető nemzeti ügynek nevezte a helyi közhatalom gyakorlását Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott pénteki budapesti ünnepségen.

Az államtitkár az önkormányzati rendszer megújításával összefüggésben a települések életminőségének javítását, a lakosság biztonságának erősítését, az elérhető legmagasabb szintű közszolgáltatások biztosítását, a lakosság közösségi formálását és a jövő nemzedékek védelmét emelte ki, hozzátéve, hogy ezek hozzájárulnak a nemzet felemelkedéséhez.

Tállai András ünnepi beszédében a demokratikus jogállam egyik legfontosabb vívmányának nevezte az önkormányzatiságot, s felidézte, hogy az Országgyűlés 12 éve nyilvánította a helyi önkormányzatok napjává szeptember 30-át, emléket állítva annak: 40 év tanácsrendszer után 1990-ben ezen a napon tartottak először helyhatósági választásokat. Szólt arról, hogy a kormány súlyos gazdasági helyzetben vette át az ország irányítását és kezdte meg a közszolgáltatási, valamint a teljes közjogi rendszer átalakítását.

Az államtitkár úgy vélte: a helyi közszolgáltatások biztosítása egyre több erőfeszítést igényelt az önkormányzatoktól, szűkült a mozgástér, kiszolgáltatottá váltak. Hozzátette: elkerülhetetlen volt a hibák kiigazítása és megszüntetése, amelyben alapvető kormányzati álláspont volt, hogy magasabb színvonalú szolgáltatásokra van szükség és csökkenteni kell a bürokráciát. Tállai András álláspontja szerint az új rendszer hosszabb történelmi korszakokra is biztos alapot jelent.

Kitért arra is: az önkormányzati törvénnyel összefüggésben alapelv volt, hogy mindenütt legyen választott polgármester és képviselő-testület. Mint mondta, emellett szükséges volt az államigazgatási feladatok átstrukturálása, amelyben az állami szerveknek nagyobb szerepet kell vállalniuk. Az államtitkár utalt a területi államigazgatás átalakítására, a járások felállítására is. Elmondta, hogy az eddig önkormányzati fenntartású oktatási és egészségügyi feladatok állami szintre emelésének célja, hogy Magyarország bármelyik településén élő polgár az elérhető legmagasabb szinten férjen hozzá a közszolgáltatásokhoz.

Az ünnepségen munkájáért díjat vehetett át Módos Imre, Bihartorda polgármestere, valamint a Megyei Jogú Városok Szövetsége – utóbbi elismerést Kósa Lajos elnök, Debrecen polgármestere vette át.

Az mno.hu korábban beszámolt arról, hogy a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára szerint az a település lehet sikeres Magyarországon, amelyik nemcsak az infrastruktúráját fejleszti, hanem ápolja a történelmi hagyományait is.”

Forrás:
Ezek a lépések járulnak hozzá a nemzet felemelkedéséhez; Magyar Nemzet/MTI; 2012. szeptember 28.