Skip to main content
egészségügy

Háromszáz szakrendelő államosítása van függőben

Szerző: 2012. október 2.október 8th, 2012No Comments

„Még mindig bizonytalan, átveszi-e az állam január 1-jétől az önállóan működő szakrendelőket. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy hónapja arról beszélt: ősszel tisztázzák, hogyan történik majd a járóbeteg-ellátó intézmények állami átvétele. A szakrendelők érdekvédelmi szervezetétől ugyanakkor lapunk úgy értesült, egyelőre semmilyen előrelépés nem történt a kérdésben.
2012. január elsejével a megyei és a fővárosi önkormányzat fenntartásában álló, május elsejével pedig a városi fekvőbeteg-intézményt vette át az állam. Az egészségügyi vezetés tervei szerint 2013. január elsejével a járóbeteg-szakellátó intézmények átvétele következik.

Ezek közül egyelőre azok kerültek állami fennhatóság alá, amelyek kórházhoz integráltan működtek, illetve négy szakrendelő Pest megyéből. A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség tudomása szerint ma Magyarországon összesen 430 szolgáltatónak van szerződése járóbeteg-szakellátásra az egészségbiztosítóval. Ezek között 90 nagy rendelőintézet van, de működik mintegy 170 egészen kicsi rendelő, ezek közül 148 mindössze egy vagy két orvosszakmát művel. Az államosítás összesen 286 járóbeteg-intézményt érintene – mondta a Világgazdaságnak a szövetség elnöke. Pásztélyi Zsolt úgy fogalmazott: félő, hogy az államosítással nem könnyebb, hanem nehezebb lesz majd a rendelők működtetése, a központosítás nyomán a döntéshozatal távolabbi, és emiatt lassabb lesz a jelenleginél.

Az államosítással járó centralizálás okozta rugalmatlanságtól az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete is tart. Ari Lajos szerint azonban ha a kormányzat egy egységes fenntartású ellátórendszer mellett kötelezte el magát, akkor folytatni kell a megkezdett folyamatot, és a szakrendelőket is állami kézbe kell venni.”

Forrás:
Háromszáz szakrendelő államosítása van függőben; Világgazdaság; 2012. szeptember 27.