Skip to main content
közigazgatás: magyar

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ – igazságosabb és kiszámíthatóbb viszonyok

Szerző: 2012. október 3.október 7th, 2012No Comments

„2012. szeptember 1-jével jött létre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK), amely feladatait a tankerületeken keresztül látja el. A Központ megbízott vezetője Marekné Dr. Pintér Aranka a Somogy Megyei Kormányhivatalban tett látogatása során a köznevelési rendszerben várható változásokról tájékoztatta a megyei jegyzőket.

Jövő év január 1-jétől az óvodák kivételével általános szabályként állami fenntartásba kerülnek az oktatási intézmények. Az állami fenntartás alapvetően szakmai irányítást jelent, az új feladatmegosztás igazságosabb, kiszámíthatóbb és kiegyensúlyozottabb viszonyokat teremt, nagyobb biztonságot nyújt a gyerekeknek és a pedagógusoknak is, mondta el Somogy megyei látogatása során Marekné Dr. Pintér Aranka. A fenntartói feladatok koordinálását a központi és területi szervekből álló Klebelsberg Intézményfenntartó Központ végzi. A területi szervezeti egységek a tankerületek és a megyeközponti tankerületek lesznek (az országban összesen 198), ezek vezetői pedig a tankerületi igazgatók.

A KIK megbízott vezetője Juhász Tibor kormánymegbízottal közösen tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: az átalakítás országosan közel 3000 intézményt, 1 200 000 diákot és mintegy 120 000 pedagógust érint. Főszabályként a háromezer lélekszámúnál kisebb települések iskoláinak működtetése lesz automatikusan az állam kötelessége, tette hozzá. Juhász Tibor kormánymegbízott hangsúlyozta, az új fenntartói rendszer 2013. január 1-jétől indul el, a Somogy Megyei Intézményfenntartó Központnál lévő oktatási intézmények 2012. december 31-ig a SMIK fenntartásában maradnak. Az iskolák az állami fenntartás mellett is a helyi közösségeké maradnak, az oktatásirányítás természetesen mindent elkövet azért, hogy a fenntartóváltás ne okozzon fennakadást a napi működésben, emelte ki a kormánymegbízott.”

Forrás:
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ – igazságosabb és kiszámíthatóbb viszonyok; Somogy Megyei Kormányhivatal; 2012. október 2.