Skip to main content
hírközlésmédia

A UPC Direct miatt fájhat a médiahatóság feje

Szerző: 2012. október 29.No Comments

„A héten újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, ezúttal az EU-s médiaengedélyeztetési eljárás nem megfelelő alkalmazása miatt.
Újabb kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság, írja a bruxinfo.hu. A lap információi szerint az Európai Unió végrehajtó szerve azért indított eljárást hazánk ellen, mert a médiaengedélyeztetési irányelvet nem megfelelően alkalmazta az illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az ügy egy EU-s tagországban működő műholdas szolgáltató panaszára indult, mely a határokon átnyúló szolgáltatások szabad áramlására hivatkozva kért regisztrációt az NMHH-tól, a hatóság azonban ezt megtagadta. Úgy tudjuk, az érintett cég a UPC Direct S.a.r.l.

A szervezet arra hivatkozva nem regisztrálta a szolgáltatót, hogy az nem rendelkezik magyarországi telephellyel, illetve nincs magyar leányvállalata, így többek közt a magyar társasági- és adójogszabályok nem vonatkoznak rá. A bruxinfo szerint a magyar törvények ezt nem tiltják, de az illetékes hatóság támaszthat pótlólagos feltételeket – ez esetben azonban mindezt feltételezhetően az EU-s joggal ellentétesen tette az NMHH.

A Bizottság álláspontja szerint összességében a magyar médiaengedélyeztetési rendszer nem felel meg az európai uniós előírásoknak, különös tekintettel az alapszerződés 56-os cikkelyére, valamint az engedélyeztetési irányelv 3-as és 6-os cikkelyére. Ez utóbbiak azt írják elő, hogy „a tagállamoknak biztosítaniuk kell az elektronikus kommunikációs szolgáltatások szabad nyújtását”, másrészt pedig azt, hogy a tagországi hatóságok bejelentési kötelezettséget előírhatnak, de adminisztratív jellegű döntésre (pl. telephely létrehozására) nem kötelezhetik a szolgáltatót.

A bruxinfo nem említi, hogy melyik európai szolgáltatóról van szó, lapunk értesülései szerint ugyanakkor nem új szereplő panaszolta be a hatóság eljárását, hanem egy, a magyar műsorszóró piacon már évek óta jelen lévő cég, a UPC Direct. A vállalat a hazánkban élő előfizetőket kiszolgáló műholdas szolgáltatók közül 2009 óta egyedüliként külföldi székhellyel és adószámmal rendelkezik – a cég ebben az évben vonta össze európai részlegeit egyetlen luxemburgi anyacégbe.

Úgy tudjuk, hogy a UPC Direct tavaly nyújtott be regisztrációs kérelmet a Nemzeti Hírközlési Hatósághoz és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, előbbi azonban megtagadta a regisztrációt. A műsorszóró hazai működését ez semmilyen szinten nem érinti, az előfizetők azonban problémás esetekben nem fordulhatnak a hírközlési hatósághoz, az NMHH hivatalból sem indíthat hatósági eljárást a szolgáltató ellen.”

Forrás:
A UPC Direct miatt fájhat a médiahatóság feje; Koi Tamás; HWSW.hu; 2012. október 25.