Skip to main content
informatikatársadalomtávközlés

Megjelent: EKOP 2.2.5 – Az Informatikai Közháló programban az internet-hozzáférések kiszolgáló informatikai végberendezéseinek korszerűsítésére

Szerző: 2012. október 29.No Comments

„…A projekt célja, hogy Közháló rendszerben a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által működtetett emeltszintű internet-szolgáltatással ellátott intézmények telephelyein lévő hálózati berendezéseinek modernizációjával vagy új eszközök beszerzésével lehetővé tegye az internet sávszélesség növekedését, csökkentse a meghibásodások miatti kieső forgalmi időszakok tartamát. A fejlesztéssel közvetlenül javul az intézmények Közháló szolgáltatásokhoz hozzáférése, saját weboldalaik üzemeltethetősége, a saját működési hatékonyságuk. Emellett a fejlesztés eredményeképpen az intézmények és az állampolgárok a közigazgatási szolgáltatásokhoz is könnyebben férhetnek hozzá, amivel közvetve a közigazgatási szolgáltatások hatékonysága is javul.

C1: Az egyre gyakrabban várható üzemidő kiesések minimalizálására az elavult eszközöket korszerűsíteni kell, a kor igényeinek megfelelően. A végponti forgalom lebonyolítását végző switch-ek teljesítménye egyelőre megfelel az elvárásoknak, azonban vannak olyan végpontok a hálózatban, amelyet a nagyobb sávszélesség igény miatt ezek a switch-ek nem tudnak ellátni. Ezért a switch-eket szintén modernizálni kell a szolgáltatási szint megtartásához, illetve növeléséhez.

C2: A routerek elvi letöltési képessége 8 Mbps, amely a jelenlegi technológiai lehetőségek mellett lassúnak számít, ezzel a szolgáltatás időigényét növeli illetve a minőségét csökkenti. Az új eszközök letöltési sebességének elegendőnek kell lennie a mai és az egyéb tervezett szolgáltatások igényeinek kiszolgálására. Hosszabb távon a sávszélesség bővítése a hangszolgáltatások lebonyolítására is elvi lehetőséget teremt, amellyel az intézmények számára új csatorna nyílik meg a meglévő infrastruktúrán az ügyviteli kommunikációs igényeik lebonyolítására.

C3: A Közháló, így a Köznet alapvető feladata, hogy a kormányzati informatikába nem tartozó közigazgatási szervek, iskolák, közintézmények, civil szervezetek számára biztosítson hozzáférést a világhálóhoz. Csökkenti az állampolgárok illetve a közigazgatás közötti távolságot, az információáramlás sebességét növeli és összeköti az intézményeket. A projekt célja, hogy ennek a feladatnak ellátása és működése hatékonyabbá váljon az eszközök modernizációjával illetve a már meglévő sávszélesség növekedésével…”

Forrás:
EKOP 2.2.5 – Az Informatikai Közháló programban a kormányzati feladatokat ellátó szervek és közintézmények részére biztosított internet hozzáférések kiszolgáló informatikai végberendezéseinek korszerűsítése; Nemzeti Fejlesztési Ügynökség; 2012. október 25.