Skip to main content
gazdaság

ÁSZ: A törvényalkotásban is hasznosult a Magyar Posta gazdálkodásáról szóló jelentés

Szerző: 2012. november 6.No Comments

„A Magyar Posta Zrt. gazdálkodásáról szóló ÁSZ jelentés 2011 decemberében a postapiac szabályozásával összefüggésben intézkedést igénylő megállapítást és javaslatot fogalmazott meg a nemzeti fejlesztési miniszter részére. Az Országgyűlés tegnapi ülésén elfogadta a postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatot.

Ellenőrzésünk során megállapítottuk, hogy az Európai Unió által előírt 2013. január 1-jei teljes postapiaci liberalizáció végrehajtásához még nem állt rendelkezésre postapiaci stratégia és annak érvényesítését biztosító, a versenykorlátozást kizáró szabályozási rendszer, ami hátráltatta az érintett szereplők hatékony felkészülését a szabad versenyre. Ezzel összefüggésben javasoltuk, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter intézkedjen az európai uniós irányelveket figyelembe vevő postapiaci stratégia és a kapcsolódó jogi szabályozás mielőbbi előkészítéséről annak érdekében, hogy a piaci szereplők – köztük a Magyar Posta Zrt. – elegendő idővel rendelkezzenek a szabályozási környezethez való igazodáshoz. Az Országgyűlés tegnapi döntésével, az új törvény elfogadásával hasznosult jelentésünknek a nemzeti fejlesztési miniszter részére a postapiac szabályozásával kapcsolatban tett javaslata.

A jelentésben az Állami Számvevőszék intézkedést igénylő további megállapításokat és javaslatokat fogalmazott meg a nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) vezérigazgatója és a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója részére. A jelentés javaslatairól és azok hasznosulásáról részletes információkat itt olvashatnak.”

Forrás:
A törvényalkotásban is hasznosult a Magyar Posta gazdálkodásáról szóló jelentés; Állami Számvevőszék; 2012. október 30.