Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Navracsics: ide az utóbbi ötven évben senki nem jutott el

Szerző: 2012. november 8.No Comments

„Az állam és a polgárok viszonyrendszerének megváltoztatását nevezte a közigazgatási átalakítás végső céljának a közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön, a balatonfüredi Infotér konferencián.

Navracsics Tibor azt mondta: a jövő év elején, a járási rendszer elindulásával egy olyan fázisába jut a közigazgatás átalakítása, amelybe az utóbbi ötven évben senki nem jutott el. A miniszterelnök-helyettes szerint az állam és polgárainak viszonya jelenleg még a kényszerrel párosul, ami az államot nem a versenyképességet segítővé, hanem gátló tényezővé teszi.

Minél kevésbé hatékony az állam, annál drágább lesz – mutatott rá a miniszterelnök-helyettes, hangsúlyozva: 2010-ben, az államreform elindításával nemcsak az intézményrendszer átalakítását tűzte ki célul a kormányzat, hanem azt is lehetővé kívánta tenni, hogy a közigazgatás valóban elérjen a polgárokig. Ehhez szerinte olyan találkozási pontokra van szükség, amelyek barátságos kapcsolattartásra adnak lehetőséget: ezek a kormányablakok – fűzte hozzá.

A jövő év végére 300 kormányablak lesz az országban, ezzel a hálózattal pedig a miniszter szerint már azt érezhetik az emberek, hogy nem nekik kell menni az államhoz, hanem az állam megy hozzájuk. „Az államnak civilizációs küldetése van” – fűzte hozzá Navracsics Tibor, azzal együtt, hogy a kormányablakok minősége, tisztasága arról is árulkodik, miként tekint az állam a polgáraira. Mindez nem megy a hagyományos módszerekkel: „ha aktákat utaztatunk, nem érünk el kultúraváltást a közigazgatásban” – hangsúlyozta a közigazgatási miniszter.

Jelentősen csökkentené az állam által ellátott feladatkörök számát Kósa Lajos (Fidesz), Debrecen polgármestere. Mint mondta, a 8000 állami hatáskört – amelyekből 3500 az önkormányzatokra hárul – 20-40 százalékkal kellene visszavágni. Ennek eredményeként mind a jogszabályok tömege, mind az informatikai fejlesztések szükségessége mérséklődne.

Az informatikai közigazgatás fejlesztésekor szerinte azt a 15 százaléknyi hatáskört kellene kiválasztani, amelyek valóban szükségesek. Mindez egy hosszú optimalizációs folyamat eredménye lehet – mondta -, amelyre az informatikai fejlesztések költségessége miatt is szükség van.

Vetési Iván miniszteri biztos, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke az Elektronikus Közigazgatási Operatív Program projektjeiről szólva elmondta: még az idén egységesül a minisztériumok iratkezelési rendszere, valamint a kiemelt közszolgáltatások, például a személyi igazolvány intézése, a hatósági erkölcsi bizonyítványok kiadása is egységes ügyintézéssel zajlik majd. Hozzátette: jövőre az ügyfél-azonosítás, valamint a telefonos ügyfélszolgálati rendszerek újulnak meg és a kormányablakok informatikai hátterét is egységes rendszerbe integrálja az állam – mondta.

Az Informatika a Társadalomért Egyesület az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségével együttműködve rendezte meg harmadik alkalommal az Infotér konferenciát a kormányzati döntéshozók, az iparág, valamint civilek részvételével.”

Forrás:
Navracsics: ide az utóbbi ötven évben senki nem jutott el; HVG.hu/MTI; 2012, november 8.