Skip to main content
közigazgatási informatikaművelődés

A T-Systemsé az e-levéltár megbízás

Szerző: 2012. november 11.No Comments

„Harmadszori nekifutásra eredményesnek bizonyult a magyarországi elektronikus levéltár központi rendszerének a szállítására kiírt pályázat. Az 1,2 milliárd forint értékű megbízást a T-Systems Zrt. nyerte el – jelentette be a projektet irányító konzorcium.

A Magyar Nemzeti Levéltár, a Budapest Főváros Levéltára és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.(NISZ) alkotta konzorcium valósítja meg Magyarországon az elektronikus levéltári rendszert. Ennek elsődleges feladata, hogy biztosítsa a nagy mennyiségű elektronikus iratanyag pontos, naprakész nyilvántartását, feldolgozását, közzétételét és tartós megőrzését. A projekt kapcsán Mikó Zsuzsanna a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója emlékeztetett rá, hogy manapság a levéltárakban tárolt adatokhoz való hozzáférés is változóban van, egyre jellemzőbb a távoli elérés.

Uniós pénzből
Magyarország olyan megoldásokat vesznek át, mint amilyenek például az Egyesült Királyságban, Németországban, Hollandiában, Svájcban és Ausztriában is működnek. A konzorcium 2008 óta dolgozik projekt megvalósításán, ami várhatóan 2013-ban őszére fejeződhet be. A teljes költség 2,9 milliárd forint, ami teljes egészében uniós támogatás.

Az elektronikus levéltár kialakítása nehéz feladatnak bizonyult, csak többszöri nekifutásra sikerült a rendszer lelkét adó „központi infrastruktúra” pályáztatása – emelte ki Szabó Zoltán Attila, a NISZ vezérigazgatója. A hosszas beszerzési eljárás tárgyaként megfogalmazott műszaki tartalom önmagában is felért egy összetett projekt bonyolultságával. A konzorciumnak ez év októberére sikerült kiválasztani a generálszállítót. Az 1,2 milliárd forint értékű megbízást a Magyar Telekom csoporthoz tartozó T-Systems Magyarország Zrt. nyerte el. A fővállalkozó a projektbe a levéltári szakmában jártas alvállalkozókat a Poliphont és az e-Corvinát is bevonja.

Tóth Péter projektigazgató (NISZ Zrt.) elmondta: az önállóan is beszerezhető részeket (levéltári szkennerek, nagyteljesítményű levéltári szerverek és tárolók, PC-k egy része) leválasztották a generálszállítói eljárásról, ezek szállítására a két levéltár külön eljárást alkalmazott.

Bejáratott technológia
A hazai e-levéltári rendszer technológiai alapja az Európa több országában már sikeresen implementált scopeArchiv–Tessella SDB páros megoldás lesz. A scopeArchiv egy svájci szoftvercég terméke, amely többnyire a német nyelvterülethez szorosan kötődő államokban működik nyilvántartó rendszerként. A Tessella SDB az Angol Nemzeti Levéltár támogatásával kifejlesztett piacvezető archiváló keretrendszer.

A projekt keretében már mindkét levéltárban elkészült a gépterem, üzembe állt több szerver és adattároló, valamint jelentős mennyiségű anyagot dolgoztak már fel.”

Forrás:
A T-Systemsé az e-levéltár megbízás; Bitport.hu; 2012. november 7.