Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Újjászervezik a kormányzati webhelyeket Angliában

Szerző: 2012. november 11.No Comments

A kormányzati Digitális Stratégia szerint a lakosság ritkán használja a kormányzati online szolgáltatásokat. Ezért az évente több mint 100.000 ügyintézési forgalmat lebonyolító kormányzati szolgáltatásokat teljesen újraszervezik. A hivatalos elvárás szerint 2015-re ezzel 1,8 milliárd fontnyi megtakarítást is elérhetnek. Azonban a változások megvalósításának költségei még nem ismertek. Minden egyes szolgáltatással kapcsolatban pénzügyi elemzés fog készülni, ezek megvizsgálása után lehet majd csak a tényleges költségekről képet alkotni. Decemberben fogják a kormányzati szervezetek digitális stratégiáiban meghatározni a változtatásra kijelölt szolgáltatásokat, a részletes megvalósítási tervekkel együtt.

A kormányzat szerint az állampolgárok számára átlagosan 14,70 font/órába kerül a kormányzattal folytatott személyes kapcsolat. Álláspontjuk szerint, ha minden jelenleg hagyományosan lefolytatott ügyintézés digitalizálásával csak egy fél órát takarítanának meg, az az egész gazdaság számára körülbelül 1,8 milliárd fontnyi megtakarítást jelentene. A legnagyobb ügyfélszámú szolgáltatások (vám- és pénzügyőrség, szociális ügyek, munkaügy) újratervezése 2013 áprilisában fog elkezdődni. A munkák befejezése 2015 márciusa körül várható. A 2014 áprilisa után elérhető új, vagy újratervezett, kormányzati webhelyek az egységes tervezést és a használhatóságot vezérlő szabványokon fognak alapulni. Mindegyiknek meg kell nyitnia rendszereit külső fejlesztők számára alkalmazás-programozási felületek (API) segítségével, hogy lehetővé váljon hasznos eszközök és szolgáltatások kialakítása. Hasonlóan, ahogy az a Twitter és a Facebook esetében történik.

Költséges a kormányzat számára
Becslések szerint több mint 1,5 milliárd ügyintézésről beszélhetünk évente. Ezek többségét személyesen vagy telefonon bonyolítják le. 2011-ben több mint 150 millió olyan telefonhívás volt, amelyet elkerülhetőnek és a kormányzat számára költséget okozónak tekintenek. Egy a helyi önkormányzatokban folytatott vizsgálat szerint a személyes ügyintézés költsége 8,62 font, a telefonos ügyintézésé 2,38 font – míg ugyanez egy webhelyen keresztül bonyolítva csak 15 pennybe kerülne. Míg az emberek milliói használják fontos dolgokra az Internetet – például banki műveletekre és vásárlásra -, addíg viszonylag kevesen veszik igénybe a kormányzattal kapcsolatos ügyeik intézésére.

Az illetékes kormányzati tényezők szerint a kormányzati szolgáltatások nem tartanak lépést a digitális korszakkal. Például míg az emberek 75 százaléka használja az Internetet gépjármű-biztosítással kapcsolatos ügyintézésre, addig csak 54 százalékuk újítja meg a gépjárművének adóját online. Továbbá a közigazgatásban honos kultúra az oka annak, hogy a digitális technológia adta lehetőségek kihasználása helyett sokszor a megelőző technikai korszakra szabott szervezeti folyamatok digitális változatát hozzák létre, beleértve az adatgyűjtés és megosztás elavult módszereit. A gépkocsivezetői vizsgáknál például továbbra is nyomtatott formájú iratokat kell a vizsgáztatóknak kitölteniük, ami többletköltséget és időbeli késedelmet jelent a teljes körű digitális szolgáltatással szemben. Csak most kezdenek egy kísérletbe, melyben a vizsgabiztosok mobil eszközöket fognak használni, hogy a nyomtatványok használatát kiküszöböljék.

Forrás:
‘Confusing’ government websites face revamp in bid to save £1.8bn; Dave Lee; BBC News; 2012. november 6.