Skip to main content
közigazgatási informatika

Alkalmazásbemutató: Hegyvidéki Önkormányzat

Szerző: 2012. november 19.No Comments

„A főváros XII. kerülete Androidra és iOS-re készítette el elsősorban a helyi lakosok számára hasznos alkalmazását, amely megfelel a kor igényeinek.

Annyiban rendhagyó ez a bejegyzés az alkalmazásrovatban, hogy ezúttal nem egy feltörekvő, ifjú csapat ingyenes munkájáról lesz szó, hanem az Appsters munkájáról, amely egy 2010-ben alakult, abszolút profitorientált hazai csapat Nyírő András vezetésével. A cég megbízást kapott a főváros XII. kerületéről egy olyan alkalmazás elkészítésére, amely elsősorban a kerültben élők számára nyújt hasznos információkat, ám sok érdekességet rejt az ide csak mondjuk kirándulni indulók részére is.
…nem titok, hogy pályázati úton került képbe az Appsters, ők adták a legjobb ajánlatot az összességében mintegy 4 milliós projekthez. Ez az összeg egyébként az Androidra és iOS platformra is elérhető program kapcsán nem tűnik túlzónak, legalábbis az általunk megkérdezett iparági szereplők szerint. Az alkalmazás ötletét a kerületi Facebook csoportban végzett felmérés adta, illetve kerületi iskolások körében is végeztek fókuszcsoportos kutatást. Mindez azonban akár lényegtelen is lehetne, ha mondjuk a végeredmény valami középszerű, butított webes átirattá alakult volna, de szerencsére a Hegyvidéki Önkormányzat alkalmazása simán megfelel a kor elvárásainak, több ponton (például a képanyag tekintetében) pedig kifejezetten színvonalasra sikerült.

Az ingyenes programot megnyitva a tartalomjegyzékbe csöppenünk, de nem csak ez a lista segíti az alkalmazáson belüli navigációt. A kijelző alsó sorában választhatunk térképet, megnézhetjük az eseményeket, a kerület Facebook oldalát, illetve találunk könyvjelzőket, amelyeket magunk szerkeszthetünk, amit ide akarunk tenni, azt az adott látnivaló információs oldalán tudjuk kiválasztani. A kerület maga is összeállított egy ilyen listát azokról, amik szerintük fontosak.

Nem fogjuk most az összes menüpontot érinteni, hiszen az Önkormányzattal kapcsolatos információk mellett sok kép és adat érhető el a kerületi látnivalókkal, kirándulóhelyekkel, éttermekkel, bankfiókokkal, egészségügyi szolgáltatásokkal, játszóterekkel, kulturális programokkal kapcsolatban, de megtaláljuk a kerületi autószervizeket és benzinkutakat is. Az állandó rendezvények között az éves hegyvidéki események szerepelnek, mint mondjuk az „Előzd meg a Fogaskerekűt” verseny, de ha már fogas, akkor a BKV 60-as viszonylatáról is sok információhoz juthatunk.

Az egészben egyébként az a nagyszerű, hogy a fent felsorolt kategóriákra bontott helyszínek egy mozdulattal térképen is megjeleníthetőek, természetesen útvonalat is tervez a Google Maps, ráadásul arra is maradt energia, hogy AR módban körbenézzünk, ilyenkor a kamera keresőjének képére teszi rá az alkalmazás az általunk megszűrt helyszíneket…Az események menüpont webről frissül, a közeljövőben várható, kerületi szervezésű programokat listázza, ezekről is lehet bővebb információt kapni. Összességében tehát egy meglepően igényes, rengeteg információt tartalmazó szoftver született, amely Android és iOS rendszereken működik, utóbbiaknál már támogatja az iPhone 5-ben megjelent 16:9-es képarányt is. Természetesen a letöltés ingyenes, de igazán csak a kerületben élők fogják tudni kihasználni a benne rejlő információhalmazt. Látszik, hogy átgondolt munkáról van szó, kifejezetten nívós és terjedelmes a képanyag (az egyes látnivalókhoz galéria is tartozik, ám a szoftver méretének kordában tartása megkövetelt annyi kompromisszumot, hogy a további fotók már a netről érkeznek az adott nevezetesség megnyitása után), logikus a felépítés, s bár belefutottam néhány apró bugba (itt-ott nem illeszkednek tökéletesen a szövegek a gombokra), az alkalmazás összességében szerintem kielégíti azt az igényt, amit egy fővárosi kerület önkormányzatától elvárhatunk, már csak a tökéletes működésre kéne némi hangsúlyt fektetni, nem ártott volna alaposabban tesztelni, mielőtt elérhetővé válik.

Nekem három fejlesztési ötletem lenne, egyrészt fájóan hiányzik egy beépített időpont foglalási lehetőség az ügyfélszolgálatra, az okmányirodába, neadjisten a képviselők fogadóórájába, másrészt pedig egy olyan felület, adott esetben fórum sem jönne rosszul, ahol a kerületi lakosok értelmes kérdéseket tehetnének fel nyilvánosan a kerület megválasztott vezetőinek. Így lenne igazán interaktív az alkalmazás, jelen formájában inkább egy jól összeszedett információs brosúra, ami persze még mindig sokkal jobban kezelhető okostelefonon, mint mondjuk kinyomtatva és a postaládákba beszórva. Végül pedig a BKK-val együttműködve jól jönne valamiféle tömegközlekedési információ is, bár ezt másik alkalmazással már most is le lehet fedni, de úgy lenne elegáns, ha ebben a programban is megtalálnánk. Nem a XII. kerület az egyetlen közigazgatási egység, ahol készült ilyen szoftver, Szolnokon is akad ilyen, Óbuda is rendelkezik hasonlóval és nem lennék meglepve, ha előbb-utóbb egy önkormányzat arra is rájönne, hogy milyen kiváló felület a telefon arra, hogy mindenféle történésről notifikálja a felhasználókat.”

Forrás:
Alkalmazásbemutató: Hegyvidéki Önkormányzat; Mobilarena; 2012. november 10.