Skip to main content
energiagazdaságtávközlés

Milliárdokat lehet megtakarítani az intelligens hálózatokkal

Szerző: 2012. november 19.No Comments

„A BITKOM német szakmai szervezet amellett lobbizik, hogy mielőbb korszerűsíteni kellene a különböző infrastruktúrákat, mert így jelentős összegeket lehetne megspórolni.

„Csak az energiaszektorban a évente 9 milliárd eurót takaríthatnánk meg az intelligensebb hálózatoknak köszönhetően” – jelentette ki prof. Dieter Kempf, a BITKOM elnöke. A nagy infrastruktúra rendszerek modernizálásával, a költségek mérséklésével és a hatékonyság növelésével évente több mint 55 milliárd euró is megspórolható lenne, és a fejlesztésekkel a gazdaság is új impulzusokat kapna.

„Ezt a potenciált erősebben ki kell használnunk. Szükség esetén ki kell építenünk az energia- és a közlekedési hálózatokat, de mindenekelőtt az energiafogyasztást és a közlekedést kell intelligensebben irányítanunk” – tette hozzá a szakember. A szervezet szerint a következő évtizedben az intelligens rendszerek kiépítésével az összgazdasági hatás értéke elérheti a 336 milliárd eurót. A fejlesztésekhez azonban meg kell teremteni a keretfeltételeket az új üzleti modellek bevezetéséhez, nagy sávszélességű hálózatokat kell kiépíteni, valamint specifikus adatvédelmi és szabványosítási kérdéseket is meg kell oldani.

„Az intelligens rendszerek nem csak a jövő digitális gazdaságának képezik az alapjait, hanem az olyan társadalmi kihívásoknak, mint az energiaügyi vagy a demográfiai változások is csak a segítségükkel felelhetünk meg. Németországnak azt a célt kellene kitűznie maga elé, hogy 5-10 éven belül a világ legkorszerűbb infrastruktúráját építi ki” – emelte ki Dieter Kempf. Egy ilyen projekt sikeres megvalósításához azonban széles körű összefogás kell, mind a politikai, mind a gazdasági élet részéről, s fontos, hogy ne csak átszervezzék és fejlesszék az egyes rendszereket, hanem ötvözzék is őket egymással.”

Forrás:
Milliárdokat lehet megtakarítani az intelligens hálózatokkal; SG.hu; 2012. november 12.