A járási rendszer államigazgatási és nem önkormányzati szint

„A járási rendszer az államigazgatás és nem az önkormányzat szintje – jelentette ki Navracsics Tibor pénteken Zalakaroson, a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének közgyűlésén.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a 2013-ban életbe lépő közigazgatási változások kapcsán arról beszélt: az önkormányzatok szerepe, hogy a helyi polgárok ellenőrizzék a saját elöljáróikat, és részt tudjanak venni a döntésekben, míg a járási szint felülről lefelé vezényelt logika alapján működik, a jogalkalmazás egységessége a fontos.

“Az állampolgár számára a kettő egymást kiegészítve jelenik meg” – fogalmazta meg. Hozzátette: “jó partner lesz az önkormányzat és a járási hivatal”. Kifejtette ugyanakkor azt is, hogy az eredeti elképzeléssel szemben maradnak állami feladatok az önkormányzatoknál – mint például első fokon az építéshatósági ügyek -, mert a tárgyalások során “meggyőztek minket, hogy a helyi érzékenység, rugalmasság legalább olyan fontos, mint az egységes jogalkalmazás”.

Navracsics Tibor kitért arra is, hogy a januártól életbe lépő új járási rendszer működése a gyakorlatban még alakulhat, ebből a szempontból 2013 próbaév. “A kormánymegbízottakat is arra bíztattam, hogy legyünk nyitottak, bármilyen probléma, feszültség van, tudjunk konzultálni és korrigálni” – tette hozzá.

A miniszterelnök-helyettes úgy vélekedett, 2013 “a közigazgatási reform és a kormányzati szakpolitika legintenzívebb éve lesz”, most érnek össze a 2010-ben indult átalakítások. “Több mindent tettünk, mint az elmúlt húsz évben bármilyen kormány, igaz, ehhez nagyobb volt a felhatalmazásunk is” – közölte.”

Forrás:
A járási rendszer államigazgatási és nem önkormányzati szint; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2012. december 14.

A bejegyzés kategóriája: közigazgatás:magyar
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.