Skip to main content
informatikaművelődéstudomány

Elhunyt Kovács Győző, a magyar számítástechnikai történetének legendás alakja

Szerző: 2012. december 19.No Comments

„Kedden elhunyt Kovács Győző, a magyar számítástechnikai történelem egyik emblematikus, közismert alakja. Nevéhez fűződik többek között az első magyar számítógép, az M-3 megépítése, a Mikroszámítógép Magazin megalapítása és a magyar televízió TV-BASIC sorozatának elindítása is.

Kovács Győző 1957-ben a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán a gyengeáramú tagozaton végzett. Az egyetem elvégzése után az MTA Kibernetikai Kutató csoportjához került tudományos segédmunkatársnak. Dömölki Bálint mellett nagy szerepe volt az első magyar számítógép, az M-3-as létrehozásában. 1959-ben kinevezték az első magyarországi számítóközpont vezetőjének, 1964-ben pedig kulcsszerephez jutott az MTA URAL-számítógépének beüzemelésében.

1975-1985 között a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság főtitkára, 1985-től 1990-ig, majd 1993-tól folyamatosan alelnöke volt. 1983-1990 között Könyves Tóth Pállal kettesben megalapították és szerkesztették az első havonta megjelenő számítástechnikai képes diáklapot, a Mikroszámítógép Magazint. 1984-ben megszervezte a Magyar Televízióban az első távtanulási tanfolyamot, a TV-BASIC-et, amelyen először lehetett távtanulási formában programozói képesítést szerezni.

Kovács Győző Neumann János életének és munkásságának legalaposabb ismerője volt, aki számos konferenciát, versenyt és kiállítást szervezett a világhírű matematikus megismertetésére és emlékének ápolására. 79 évet élt.”

„Az első hazai számítógép építője – Kovács Győző – tegnap, 80 éves korában elhunyt. Az egész informatikai szakma gyászolja. Élete összeforrott a hazai számítástechnika történetével a fejlesztések cselekvő részeseként, irányítójaként, népszerűsítőjeként. Ő volt az első, aki felismerte, hogy a számítástechnika mennyire fontos a gyerekek, fiatalok számára. A teleház mozgalom „nagy öregje”, szervezője, hazai és határon túli népszerűsítője is volt. Sok-sok teleházban itthon és szerte a világban ismerték személyesen és szerették. Megszállottja volt a gondolatnak, hogy a számítógép és az internet képessé tudja tenni az embereket a legnyomasztóbb hátrányok leküzdésére. Munkásságával hitelesítette meggyőződését, hogy az informatika mindenkié kell legyen. Csodáltuk, hogy a magyar teleház mozgalom egyik vezetőjeként – elnök, tiszteletbeli elnök – milyen fáradhatatlanul járta az országot és a nagyvilágot, a legkisebb település teleházátadó ünnepségétől a digitális megosztottságról szóló világkonferenciákig. Nem csak elutazott, előadásokat tartott, beszélgetett, vitatkozott, szervezett, de e mellett 2-3 fénylépezőgéppel, videokamerával dokumentálta is ezeket az eseményeket. Jó volt vele együtt lenni, dolgozni, lelkesedni. Sok-sok barátja, követője azzal fejezheti ki iránta érzett szeretetét, tiszteletét és megbecsülését, hogy folytatja munkáját.”

Forrás:
Elhunyt Kovács Győző, a magyar számítástechnikai történetének legendás alakja; Prog.hu; 2012. december 19.
Búcsú Kovács Győzőtől; A mesefalu naplója blog (Gáspár Mátyás); 2012. december 19.