Skip to main content
közigazgatás: magyar

Nemzetközi figyelem kíséri a magyarországi közigazgatási változásokat

Szerző: 2012. december 29.No Comments

„A gazdasági nehézségek, krízishelyzetek az egész világon a közigazgatás reagáló képességére terelték a figyelmet, több országban jelentős átalakítást kiváltva. Ezzel függ össze az is, hogy a magyar változások iránt jelentős az érdeklődés. Az elmúlt két év átalakításainak vannak másutt is hasznosítható, „exportálható” elemei – fejtette ki Dr. Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára a Rádió Orient műsorában.

A kínai és Európai Unió-beli közigazgatási vezetők részvételével megrendezett második Kína-Európai Uniós közigazgatási fórumon a magyarországi közigazgatási reform eredményeiről és jövőbeli fejlesztési irányairól tartott előadást Dr. Virág Rudolf a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Területi Közigazgatásért és Választásokért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára. A számos ország részvételével zajló esemény első felében a kínai közigazgatás és gazdasági igazgatás elemeit mutatták be a vendéglátó ország képviselői. A rendezvény második részében zajlott le a tapasztalatokat és fejlesztési irányokat áttekintő konferencia.

A kínai fél érdeklődik a társadalom,- és egészségbiztosítás rendszerek, az igazgatási szolgáltatások, a közigazgatási teljesítménymérés iránt. A nyitó előadások között ezért kaphatott helyet például a szociális és egészségügyekben illetékes dán minisztérium közigazgatási államtitkárának előadása, amely az egész világon példaértékű skandináv egészségügyi és – társadalombiztosítási rendszer szerkezetét, eredményeit és kihívásait mutatta be. Valóban megtisztelő volt, hogy a nyitó előadások között bemutathattuk a magyar közigazgatás megújításának eredményeit is – mondta el Virág.

Az elmúlt két év közigazgatási átalakításának vannak mások számára is figyelemfelkeltő, „exportálható”elemei, magyarázta a szakértő. Ezért kerülhetett sor a közelmúltban arra, hogy Biró Marcell úr, a KIM közigazgatási államtitkára OECD konferencián mutatta be az átalakítás kereteit megszabó Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programot. A nálunk már megvalósult, illetve megvalósuló, sikeres változtatások, mint például a kevesebb minisztériumot tartalmazó integráltabb kormányzati szerkezet kialakítása, a területi közigazgatás integrált megújítása, vagy az egyablakos ügyintézés különböző módozatai más európai országok közigazgatási reformcéljai között is szerepelnek, és a kínai házigazdákat is érdekelték. A helyettes államtitkár elmondta, hogy a kínai-magyar közigazgatási kapcsolati rendszert több szálon is érdemes szorosabbra fűzni: a közigazgatási felsőoktatás intézményeinek kapcsolatában, a minisztériumi szintű gyakorlatunk bemutatásában, és a városok, megyék – gazdasági kapcsolatokat is előkészítő, ösztönző – testvérkapcsolataiban.

A konferencia befejező értekezlete a feltérképezett lehetőségeket összefoglaló munkaanyag előkészítésében foglalt állást. Az Európai Unió újabb, hét éves költségvetési ciklusában lesz lehetőség arra is, hogy a tervek megvalósításához pályázati források álljanak rendelkezésre.

Természetesen figyelmet fordítunk a hazánkhoz hasonló nagyságú EU tagállamok jó kezdeményezéseire is, mutatott rá Virág Rudolf. Ennek jegyében nyílott lehetőség a közelmúltban több ízben is a hozzánk látogató portugál szakértők, szakmai vezetők tapasztalatainak közös áttekintésére. Portugália jól demonstrálható eredményeket ért el az e-közigazgatás fejlesztése, az ügyfelek számára előnyös igazgatási szolgáltatások kiépítése terén. Az elektronikus ügyintézés új megoldásai, a több funkciós állampolgári kártya rendszere igen hasznos megoldások. Fontos tapasztalatokat hozhat a hasonló nagyságú országban a közigazgatás továbbfejlesztésére kiépített kapacitás – és szervezetrendszer áttekintése is. Tapasztalataik – hasonlóan a miénkhez – igazolják, hogy a kiemelt fejlesztések eredményességét kifejezetten segíti a koncentrált szervezeti és döntéshozatali háttér, a közigazgatás korszerűsítéséért vállat magas szintű politikai és szakmai elkötelezettség – hangsúlyozta Virág Rudolf helyettes államtitkár.”

Forrás:
Nemzetközi figyelem kíséri a magyarországi közigazgatási változásokat; OrientPress; 2012. december 17.