Skip to main content
hírközlésInternet

Megszűnhet a kábeltévé és az internet több nógrádi kistelepülésen

Szerző: 2013. január 14.No Comments

„Nógrád megyében akár negyven településen is megszűnhet az internet és kábeltévé szolgáltatás a közműadó miatt, amely a kisebb községekben veszteségessé teszi a szolgáltatókat, hiszen nem tudják az adót továbbhárítani a fogyasztókra – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Bizonytalanná vált a helyzet a Karancs völgyében is, ahol 2005-ben kezdett hálózatépítésbe a részvénytársaságként működő Uniport. Angyal János, a cég vezetője felidézte: akkoriban a polgármesterek keresték meg arra hivatkozva, hogy a multik csak a városokban és a nagyobb községekben építik ki saját hálózatukat, a kistelepüléseken nem terjeszkednek, mert az költségesebb és időigényesebb.

Az Uniport közel 300 millió forintos befektetéssel – 200 millió forint hitelből – öt községben építette ki hálózatát, a beruházás azonban már nem fog megtérülni, hiszen az új adó éves szinten 800 ezer és 1 millió forint közötti összeget jelent, a hitelt még törleszteni kell, ráadásul az oszlopbérleti díjak is emelkednek. A cég mindezt nem tudja áthárítani a tévénézőkre – magyarázta a cég vezetője.

A Kossuth Rádió által megkérdezett helyiek nem tudnának többet fizetni a szolgáltatásért – derült ki a műsorból. Angyal János elmondta: a nagyobb felhősödések miatt a minden házra felszerelendő parabolaantenna nem jelentene megnyugtató megoldást, és az interneteléréshez is más rendszerekre lenne szükség.”

Forrás:
Megszűnhet a kábeltévé és az internet több nógrádi kistelepülésen; Híradó.hu; 2013. január 10.