Skip to main content
közigazgatás: magyar

Harminckét település adósságrendezése csúszik

Szerző: 2013. január 18.No Comments

„Harminckét település van, amelynek átcsúszik 2013-ra az adósságkonszolidációja. Egyes településeknek nem teljesen rendezik a tartozásait, mások adósságrendezési eljárás alatt állnak. Több helyen kiugróan magas az egy főre jutó adósságállomány, és az eladósodás oka is olyan volt, amely nem szolgálta az önkormányzati kötelező feladatok ellátását.

Összesen 32 olyan önkormányzat van az ötezer fő alatti települések közül, amelynek az idei évre átcsúszott az adósságkonszolidációja – közölte lapunkkal a Belügyminisztérium. Az állam a kistelepülések adósságrendezése során 1710 település esetében 74 milliárd forintnyi tartozás visszafizetéséhez nyújtott támogatást. Ősszel még ezt az összeget 95–100 milliárdra tervezték.

Az önkormányzatok között 14 olyan van, amelynek nem teljesen, de legalább 40 százalékban fizeti ki az adósságát az állam: Alsómocsolád, Harkány, Szabadkígyós, Füzér, Aba, Fertőd, Bükkszék, Poroszló, Besenyszög, Cserkeszőlő, Nagykörű, Újszilvás, Balatonfűzfő és Tótszerdahely. E településeken az egy főre jutó adósságállomány kiugróan magas (200 ezer forint feletti) és olyan célokra vállaltak kötelezettséget, melynek eredményeként megvalósuló beruházás jövedelemtermelő, vagy nem szolgálja az önkormányzati kötelező feladatok ellátását.

Az érintett önkormányzatoknál az adósságkonszolidáció teljesítésére 2013. június 28-áig kerül sor. A konszolidáció mértékének meghatározásáról, az átvállalás pontos idejéről és módjáról később fogják tájékoztatni az érintetteket.

Van még tizennyolc olyan település, amelynek az adósságát szintén nem rendeztél tavaly: Tiszaderzs, Ősi, Gelse, Tiszabő, Tiszabura, Kőtelek, Kiscsécs, Versend, Abádszalók, Olasz, Salomvár, Seregélyes, Heves, Vizsoly, Erdőbénye, Selyeb, Nyírkarász, Siklósnagyfalu. Ezek a települések adósságrendezési eljárás alatt vannak. Minden településnél az adósságrendezési eljárás lezárásakor fennálló, esedékessé váló adósságból és váltókibocsátásból eredő fizetési kötelezettséget alapul véve hajtja végre az állam az átvállalást – közölte a belügyi tárca lapunk érdeklődésére.

Közel 200 milliárdtól szabadultak a megyék
A megyék szerepéről tárgyalt Orbán Viktor kormányfő a közgyűlési elnökökkel az Országházban. Megvitatták, hogy a megyék milyen forrásokhoz juthatnak a 2014–2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban. A kormány tervei szerint ebben az időszakban a fejlesztési források legalább tíz százalékát a megyei önkormányzatok fogják elosztani. Az állam összesen 196 milliárd forint adósságot vett át a megyéktől. Az intézményeket az állam átvette, a megyék a jövőben területfejlesztési feladatokat látnak el.”

Forrás:
Harminckét település adósságrendezése csúszik; Világgazdaság; 2013. január 15.