Skip to main content
közigazgatási informatika

Frissült az AbevJava Debian tároló

Szerző: 2013. január 20.No Comments

„Megújulás alatt az adóbevalláshoz is használatos Általános Nyomtatványkitöltőt tartalmazó szoftvertároló, amelyből az Ubuntu és a Debian operációs rendszert használók telepíthetik egyszerűen a nyomtatványokat.

Három éve adtunk hírt róla, hogy elérhető egy Linuxos tároló az AbevJava nyomtatványkitöltőhöz. Az elkészült tároló zavartalanul üzemelt az elmúlt esztendőkben. A linuxos felhasználóknak jó hír, hogy a jelenleg üzemelő abevjava Debian tárolót a közeljövőben az „abevjava-next” elnevezésű tároló váltja amelyben nagyobb az elérhető nyomtatványok köre, logikusabb a csomagok felépítése és gyakoribbak a frissítések is.

A tároló a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített Általános Nyomtatványkitöltőnek (ÁNYK), vagy ahogy mindenki ismeri AbevJavának a Debian és Ubuntu Linux csomagkezelőjével használható állományait tartalmazza. Ha a felhasználó a rendszeréhez hozzáadja a tárolót, az alkalmazást, a nyomtatványokat és azok súgóit az operációs rendszer beépített csomagkezelőjével tudja majd kezelni – azaz telepíthet új csomagokat, frissíthet vagy eltávolíthat régieket. Ráadásul a program, a nyomtatványok és a súgók elhelyezése is a standard UNIX-os ajánlásokat figyelembe véve tőrténik.

A tárolóhoz szükséges DEB csomagok előállításáról gondoskodó automatizmus az alapjaitól újra lett gondolva és írva: jobban, gyorsabban, megbízhatóbban működik. Az abevjava-next tároló jelenleg tesztüzemben működik, amelyet bármelyik Debian csomagkezelő rendszerrel ellátott Linux-variáns alatt ki lehet próbálni. A kedvtelésből fenntartott tároló új változata az eddigieknél sokkal több csomagot fogad be, mert nem csak a NAV által közreadott nyomtatványokat tartalmazza…”

Forrás:
Frissült az AbevJava Debian tároló; Szalai Kálmán; IT café; 2013. január 16.