Skip to main content
távközlés

A Telenor ellépett, de ez is csak a stagnáláshoz elég

Szerző: 2013. február 4.No Comments

„A hazai mobilinternet forgalom nem alacsony, de a növekedési üteme két éve igenis az. Egyhelyben áll, és ha nem indul el a magyar „görbe” felfelé, annak az a várható következménye, hogy ebben is le fogunk maradni. Ezt a megállapítást adta ki a Telefonközpont blog elemzése.

Tavaly decemberben a mobilinternet előfizetések száma 3,179 millió, a szolgáltatást aktívan használók száma pedig 2,4 millióra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt az előfizetések 47,5 százalékkal, a mobilinternetet valóban használóké pedig 41,5 százalékkal nőtt. Az adatforgalom növekedés viszont, mely 1,856 millió GByte-ról 2,587 millió GByte-ra nőtt, mindkét szinttől elmaradt, (mert csak 39,4 százalékot nőtt) – vagyis hiába használjuk többen a mobilnetet, az egy felhasználóra jutó átlagos adatforgalom nem nőtt, hanem enyhén csökkent.

A helyzet elemzését felvállaló telefonkozpont.blog.hu azt találta, hogy miközben bár továbbra is masszívan 50 százalékos részesedés körüli szinttel presszionálja a hazai mobiladatforgalmi piacot a T-Mobile, és a Vodafone és a Telenor az utóbbi két évben helyet cserélt (és az előbbi a 20, utóbbi a 30 százalék felé vette az irányt), valójában a Telenor a nyerő, mivel az egy főre jutó adatforgalomban folyamatosan eltávolodott a vetélytársaktól.

Mindez azonban arra sem volt elég, hogy az egy hónap/fő-re jutó mobiladat-forgalomban két év alatt komolyabb elmozdulás lehessen mérni, 2010 és 2012 között kisebb kilengésekkel 1,09 GB-ról 1,08 GB-ig jutottunk. Ez ugyan a németországi, jelenleg is csak várt 600 MB-os szintet jócskán meghaladó érték, de rossz hír az, hogy az európai piacon – egy tavaly publikált Cisco tanulmány szerint – az átlagos mobilinternet felhasználói forgalom átlagosan havi 5 százalékkal nő. Ennél is mellbevágóbb prognózist közölt az Ericson: 2011-2017 között az okostelefon és a tabletpiacon is átlag évi 30 százalékos bővüléssel lehet számolni.

Vagyis – vonja le a konklúziót a blog – most még adatszintű összehasonlításban nincs baj, de ha nem történik valami olyan, amitől a felhasználók a jelenleginél sokkal többet mobilneteznek, le fogunk maradni.”

Forrás:
A Telenor ellépett, de ez is csak a stagnáláshoz elég; HVG.hu; 2013. január 31.