Skip to main content
gazdaságInternettávközlés

Hatalmas mobilos forgalomnövekedést vár a Cisco

Szerző: 2013. február 11.No Comments

„Rövid távon jelentősen megnőhet a mobilnetes kapcsolatok átlagos sebessége, illetve a különböző eszközök által lebonyolított átlagos adatforgalom mennyisége – áll a Cisco frissen készített kimutatásában.

A jelenlegi tendenciák alapján a világ összesített mobiladat-forgalma a tizenháromszorosára nőhet, míg az internetkapcsolatok átlagos sebessége a hétszeresére emelkedhet 2017-re – derül ki a Cisco Visual Networking Index előrejelzése szerint. A felhasználók száma mindeközben nem nő ilyen látványosan, azonban egyre inkább jellemző lesz, hogy egyszerre több eszközzel (okostelefon, tablet, PC) is csatlakoznak a mobilhálózatokra. A gépek közti kommunikáció is (M2M) felfutás előtt áll, de itt az adatforgalom jellemzően jóval elmarad a hagyományos mobil eszközök által generált mennyiségtől mögött.

A Cisco kimutatása szerint az összesített mobilos adatforgalom 2017-re eléri a 134 exabájtot, a 2012 és 2017 közti időszakban a globális mobil adatforgalom növekedési üteme háromszorosa lesz a globális vezetékes adatforgalom-növekedésnek. A cég szerint ezt az adatmennyiséget összességében több mint tízmilliárd mobilinternetezésre képes eszköz és előfizetés generálhatja majd 2017-ben, melyekből 1,7 milliárd emberi beavatkozás nélkül, automatizáltan kommunikál majd egymással, M2M-kommunikációval.

A vállalatnál úgy látják, hogy a hazánkat is tartalmazó Kelet-Közép Európai régióban a növekedés az ötéves ciklusban elérheti a tizenegyszeres mértéket, jóllehet egyes országokra, így például Magyarországra levetítve az ütem egyelőre távolról sem tűnik olyan dinamikusnak. Hazánkban a mobilszolgáltatók hálózatain át bonyolított összesített adatforgalom az elmúlt öt évben nem egészen a négyszeresére nőtt csupán, míg az előfizetők által bonyolított átlagos adatforgalom 2011 óta stagnál.

Az ügyfelek pár éven belül összességében lényegesen gyorsabb hálózatokon használhatják majd a különféle mobileszközeiket. A Cisco szerint a mobilkapcsolatok átlagos sebessége a 2012-es 526 Kbps-ről 3898 Kbps-re nőhet, köszönhetően elsősorban az új generációs hálózatok bekapcsolásának, valamint a szolgáltatók által használt spektrumok várható kibővítésének.

A Cisco kimutatása ezen a ponton egybecseng a mobilhálózati eszközöket és megoldásokat gyártó Ericsson korábbi prognózisával. A svéd cég tavaly novemberben közölte, pár éven belül a világ lakosságának jelentős része LTE-alapú mobilhálózatokon fogja használni okostelefonját, táblagépét, ráadásul a felhasználók időközben részben az eszközök penetrációjának növekedése, részben a felhasználói szokások változása miatt egyre több adatot is forgalmaznak majd ezeken a hálózatokon. A globális statisztikák szerint csak az elmúlt évben megháromszorozódott az adatforgalom a mobilhálózatokon keresztül, de 2018-ig tizenkétszer annyi adat fog közlekedni az operátorok közreműködésével, mint napjainkban.”

Forrás:
Hatalmas mobilos forgalomnövekedést vár a Cisco; HWSW.hu; 2013. február 6.