Skip to main content
közigazgatási informatika

Kifogott a számítógépes ügyintézés a nyugdíj előtt álló asszonyon

Szerző: 2013. február 12.No Comments

„Számítógépes ismeretek kellenek a nyugdíj előtti szolgálati idő elismertetéséhez — keresték meg az elmúlt hetekben többen is, köztük egész életükben, de komputerek nélkül dolgozó emberek lapunkat.

— Munkám mellett nem igazán sikerült megismernem a számítógép és az internet működését — kereste meg lapunkat egy nem sokkal nyugdíj előtt álló, az egyik Békés megyei kistelepülésen élő asszony.
Mint elmondta, 40 év munkaviszony után szeretne nyugdíjba menni, amihez csak néhány hónap van még hátra. Éppen azt szerette volna megtudni az illetékes nyugdíjfolyósító szakembereitől, hogy mennyi időt kell még ledolgoznia, vagyis a szolgálati idő elismertetést kérte a szakemberektől.

— Sajnos arról tájékoztattak, hogy január elsejétől az ügyintézést elektronikusan kell lebonyolítani — ecsetelte lapunknak a hölgy. Aki nem titkolta, világ életében szakmunkásként dolgozott, nem ért a számítógéphez.
— Az ügyintézők udvariasak voltak — tette hozzá. — Kiderült viszont, hogy egy elektromos ügyfélkaput kell nyitnom, illetve irataimat be kell szkennelnem. Nekem kicsit kínaiul hangzott mindez, s számítógépünk sincs.

A szakemberek a kormányhivatalhoz, illetve a járási hivatalhoz irányították, ahol az asszony számára el is készítették az elektronikus ügyfélkaput. A szkennelés viszont nehezebb diónak tűnik számára. Mint írtuk, hasonló észrevételekből többet is kaptunk az elmúlt időszakban.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságtól, illetve a Békés Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságától megtudtuk, január 1-jétől a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény valóban módosult, de csak a szolgálati idő elismerési kérelem benyújtásának lehetősége szűnt meg, bevezették ugyanakkor az adategyeztetési eljárást, amelynek során az ügyfelek tájékoztatást kapnak a nyugdíjbiztosítási hatósági nyilvántartásban szereplő adataikról — biztosítási jogviszonyok időtartama, kereseti, jövedelmi és egyéb adatok —, valamint az eljárásban az esetleges hiányos, téves adatok javítása, hiányzó adatok beszerzése is megtörténik.

Az eljárás célja és eredménye az ügyfelek informáltságának növelése, még színvonalasabb kiszolgálása, a nyugdíjak egyszerűbb, gyorsabb, hatékonyabb megállapítása.

Az egyeztetési eljárás indítása, az adatok tisztázása az 1955. és 1959. között születettek esetében a 2013. január 1-jétől 2014. december 31-éig terjedő időszakban hivatalból történik, de lehetőség van arra is, hogy az adategyeztetést az ügyfelek kérelmezzék, viszont ebben az esetben ez valóban elektronikus ügyintézés keretében történhet.”

Forrás:
Kifogott a számítógépes ügyintézés a nyugdíj előtt álló asszonyon; beol.hu; 2013. február 10.