Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

Közel sincs minden rendben az állami kézbe került iskolákban

Szerző: 2013. február 13.No Comments

„– Ha elég távolról nézzük az oktatást, akkor látszatra minden rendben zajlik: nincs gond a fűtéssel, áram is, víz is, kréta is van, a telefonok működnek, az iskolák átadás-átvétele rendben zajlik. Az elmúlt egy hónapban azonban gyakorlatilag ellehetetlenült a működésünk – mondja Kardos Kálmán, az NGSZ igazgatója. A szegedi önkormányzati tulajdonban lévő általános iskolák, gimnáziumok és kollégiumok működtetése tartozik ehhez a szervezethez.

A szegedi iskolák állami kézbe vétele óta minden eddigi szabály érvényét vesztette az igazgató szerint. A 10 év alatt kialakított és jól bejáratott együttműködést, szervezeti keretet, munkaköröket újra kell építeni. – Sokat kell azért dolgoznunk, hogy eljussunk arra a szervezettségi és szabályozottsági szintre, ahol egyszer már voltunk – mondta az igazgató.

Az a fő gondja, hogy az önkormányzat, az igazgatók, a tanárok nem tudják értelmezni azokat a belső utasításokat, amelyeket a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) ír. Ez annak is köszönhető, hogy a jogalkotó nem mindig fogalmazott egyértelműen.

– A törvény az ingó- és ingatlanvagyon működtetését, valamint a köznevelési feladat megfelelő színvonalú és biztonságos ellátásának biztosítását teszi a működtető önkormányzat feladatává. Ki képes ez alapján eldönteni, hogy a más városban zajló tanulmányi versenyek nevezési díját, a tanulók és a kísérő pedagógusok úti-, szállás- és étkezési költségét vagy egy iskola által szervezett, oktatási célú konferencia költségeit a működtető önkormányzat vagy a fenntartó állam köteles fizetni? – kérdi az igazgató. – Ez csak néhány példa volt. Az eddig előforduló, bizonytalan megítélésű esetek éves pénzügyi kihatása csak Szegeden meghaladhatja a 100 millió forintot. A bizonytalanság miatt a szükséges döntések nem születnek meg időben, ezáltal akaratlanul is akadályozzuk az iskolák munkáját. A tanárok elteszik a számlákat, azzal, hogy egyszer csak valaki majd fizet. Az iskolaigazgatók spájzoltak egy-két hónapra, de ha februárban az önkormányzat nem fogadja el a költségvetést, mint történt a múlt évben, ellehetetlenülnek. Nincs több tartalék, a készletek végesek, és senki nem tud jogszerűen fizetni helyettük. Kérdése sokunknak van, de megnyugtató, egyértelmű válasz ez idáig nem érkezett. Kérdéseinket feltesszük a tankerületi igazgatónak, az önkormányzatnak, itt már külön munkacsoport alakult erre a problémára, szinte naponta konzultálunk a más városokban működő, hozzánk hasonló iskolaműködtető szervezetekkel – mondja Kardos Kálmán.

Ezért várták Hoffmann Rózsa államtitkár január 29-i szegedi látogatását, a politikus az írásban feltett kérdéseikre később, írásban ígért választ. Kardos szerint az országban mindenhol azonosan jelentkező problémákra választ egy mielőbb kiadandó kormányrendelet adhatna.”

Forrás:
Kréta van, de rengeteg a kérdés; delmagyar.hu; 2013. február 11.