Skip to main content
közigazgatás: magyar

Hatezer ügyintéző képzését kell megoldani 2013 végéig – interjú Csonka Ernővel

Szerző: 2013. február 19.november 26th, 2013No Comments

„A közigazgatás átalakításának egyik utolsó eleme a kormányablakok rendszerének létrehozása, kibővítése. Az ehhez kapcsolódó képzés szervezése és a finanszírozás biztosítása, valamint az egységes arculat megteremtése csak egy része a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) összetett és bonyolult feladatkörének, mondta a Rádió Orient műsorában Csonka Ernő, a hivatal február 1-jén kinevezett új elnöke.

Kinevezéséig, Csonka Ernő a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkáraként tevékenykedett. Eddigi munkájával kapcsolatban a rádiónak elmondta, hogy a „Jó Állam” megvalósításán belül a területi államigazgatás átalakításán dolgozott. A korszerűsítés majdnem minden fázisban megtörtént, egyik utolsó lépés a kormányablakok rendszerének kialakítása.

A KIH szerteágazó államigazgatási feladatokat lát el: személyügyi fejlesztés és igazgatás, igazságügyi szolgáltatás, szolgáltatási és gazdasági igazgatás, létesítménykezelés és támogatáskezelés. Mindegyik szakterület kiemelten fontos a hivatal működésében. A hivatal jól működő szervezet, összetett rendszerrel. A munkatársak elhivatottak és szakmailag jól felkészültek – számolt be a közigazgatási rádió vendége.

A KIH-et 2012. augusztusában, a KIM öt háttérintézményének integrációjával hozták létre. A cél az volt, hogy hatékonyan működő, egyértelmű felelősségi rendszerrel rendelkező központi hivatal jöjjön létre.

2013. március 1-jével a hivatalba olvad a Nemzeti Államigazgatási Központ is, mely szervezet a fővárosi és megyei kormányhivatalok egyes középirányító feladatait látja el. A fúziót követően a KIH keretei között valósulnak meg a kormányhivatalokkal kapcsolatos fejlesztési feladatok, a kormányablakok ügyköreinek kialakítása, valamint az ezekhez kapcsolódó képzések megszervezése is. A KIH lesz felelős egyaránt a fizikai kialakításért, az ügykörök meghatározásáért és a képzési kérdések kezeléséért – magyarázta Csonka Ernő.

A hivatal szerepet vállal közel harminchét európai uniós projektben, és hat fejlesztési forrás felhasználásában működik együtt a KIM-mel és más szervezetekkel. Huszonhárommilliárd forint értékű uniós és több mint egy milliárd forint értékű hazai pályázatot kezelünk. Nagy szakmai elhivatottság és alapos tudás szükséges a feladatok ellátásához, a projektek kézben tartásához – hangsúlyozta az elnök.

A kormányablakok jelentőségét hangsúlyozta a szakember. Elmondta, hogy a jelenleg működő huszonkilenc kormányablakban háromszáz ügyintéző dolgozik. Kiválasztásuk körültekintő volt, képzésben is részesültek. A kormányablakok az állam és az állampolgár találkozási pontjaiként működnek: a magas ügyfél-elégedettség nagyban függ a munkatársak megfelelő tudásától, és a képzés közben kapott kompetencia-attitűd modul sikerességétől, ami a stresszhelyzetek kezelésében segít.

2013 végére hatezer kolléga dolgozik majd a kormányablakoknál: valamennyiük képzését meg fogjuk szervezni. Mindehhez a humánerőforrás és a szakmai tudás is rendelkezésünkre áll – mondta az elnök. A kormányablakok kialakításánál az egységesség nem csak a képzés, hanem az arculat terén is megjelenik majd, melynek kialakítása komoly koordinációt igényel.”

Forrás:
Hatezer ügyintéző képzését kell megoldani 2013 végéig – interjú Csonka Ernővel; OrientPress; 2013. február 18.