Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatika

Virtuális piacteret hoz létre a HITA a beszállítók és a multik számára

Szerző: 2013. február 25.No Comments

„ Hétfőn indítja el a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) a beszállítói adatbázist, amelynek célja, hogy elősegítse a Magyarországon jelen lévő multinacionális cégek kapcsolatfelvételét a lehetséges jövőbeni hazai beszállítóikkal – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amely az adatbázis működését ismertette.

A HITA olyan a járműipari és az elektronikai szektorban érdekelt hazai kkv-k jelentkezését várja, amelyek bővíteni szeretnék megrendelőik körét. A kkv-k hétfőtől ingyenesen regisztrálhatnak az adatbázisba, amely során különböző adatokat (beszállítói tapasztalat, üzleti adatok, gyártó kapacitás, k+f-tevékenység stb.) kell megadniuk.

A regisztrálást követően a HITA szakértői megvizsgálják a felvitt adatokat, és akár egy napon belül tájékoztatják az adott céget, hogy felkerült-e a rendszerbe, vagyis megfelel-e az adatbázisban történő szereplés feltételeinek. „Az adatbázis nem a kezdő cégek gyűjtőhelye lesz, hanem olyan vállalkozások jelentkezését várjuk, amelyek már rendelkeznek beszállítói kapacitással” – mondta Kokas Tamás, a HITA beszállítói osztályának vezetője.

Arról, hogy a kkv-k milyen adatokat adjanak meg magukról, a HITA előzetesen egyeztetett a virtuális piactérként működő adatbázis másik szereplői körével, a hazánkban jelen lévő nagyvállalatokkal.

„Reményeink szerint az első évben pár száz beszállító cég regisztrálhat majd a rendszerbe” – mondta Robotka Csaba. A HITA beszállítói osztályának tanácsadója kiemelte: a járműiparban több mint 500 beszállító cégről tudnak, amelyeknek ha a fele, harmada használná az adatbázist, akkor már elégedettek lennének. Az elektronikai szektorból is pár száz cég regisztrálására számítanak. A távolabbi tervek szerint az adatbázist később megnyitják a mérnöki szolgáltatást nyújtó vállalkozások, illetve a csomagolástechnikában érdekelt cégek felé.”

Forrás:
Virtuális piacteret hoz létre a HITA a beszállítók és a multik számára; Világgazdaság; 2013. február 21.
Virtuális piactér a beszállítások fejlesztéséért; Nemzeti Külgazdasági Hivatal; 2013. február 21.