Skip to main content
közigazgatás: külföldönszakirodalom

Európa a közbeszerzések központosításával megmenthetné magát

Szerző: 2013. március 2.No Comments

„Az EU tagállamaiban a közkiadások mértéke nőtt, miközben a GDP csökkent. Emiatt a GDP-ben számolva keletkezett egy 247 milliárd eurós rés. A központosított beszerzés kiterjesztése viszont segíthetne az európai egyensúly megteremtésében.

2006 és 2008 között a 27 tagú Európai Unióban a kiadások mértéke 4%-kal, a GDP viszont csak 3%‑kal nőtt. A pénzügyi válság 2008-tól 2011-ig tartó időszaka alatt az államháztartás kiadási oldala 1,8%-kal, a GDP viszont minimális mértékben, csupán 0,5%-kal emelkedett. Az államháztartási kiadások GDP-hez viszonyított mértéke Európában 9 százalékponttal magasabb, mint a világ nagyobb régiói közül a sorban őt követő Egyesült Államoké, és több mint kétszer olyan magas, mint a legalacsonyabb hányadossal rendelkező Kínáé.- írja az A.T. Kearney nemrégiben készült elemzése.

A tanulmány szerint ha a huszonhét tagállam mindegyike központosítaná közbeszerzési tevékenységét, az 85–152 milliárd eurós megtakarítást eredményezhetne. Tekintettel arra, hogy 2011-ben a tagállamok államháztartási kiadásainak összértéke elérte a 6,2 billió eurót, a tanácsadó cég szerint a politikusoknak meg kell teremteniük a szociális támogatás európai szemléletének megőrzése és versenyképes gazdasági környezet megteremtése közötti egyensúlyt.

Az A. T. Kearney szerint a fenntartható európai közszféra megteremtése nem halogatható tovább. Ezért azt javasolja a tagállamok kormányainak, hogy aknázzák ki az optimalizált közbeszerzés előnyeit, karcsúsított és rugalmas állami szférát alakítsanak ki, valamint használják ki a megosztott szolgáltatásokban rejlő lehetőségeket.

„A legfőbb kérdés az, hogy az európai politikusok jelenlegi generációja képes lesz-e átlépni a saját árnyékát és a megfelelő stratégiák révén javítani a kiadások és a GDP egyensúlyát. Ezen intézkedéseknek a biztatóbb jövő érdekében történő megvalósításához a különféle szintű érintettek – kormányok, szakszervezetek, vállalatok és a társadalmi csoportok – összehangolt együttműködésére van szükség” – mondta Branko Zibret, az A.T. Kearney európai, közel-keleti és afrikai régióinak kormányzati üzletágáért felelős vezető partnere.”

Forrás:
Európa a közbeszerzések központosításával megmenthetné magát; HVG.hu; 2013. február 28.
The EU’s Public Sector Spending Problem; A.T. Kearney; 2013. január 17.