Skip to main content
Internetközigazgatási informatikaművelődéstávközléstörvények, határozatok

Programtanács a nemzeti információs infrastruktúra fejlesztéséhez

Szerző: 2013. március 2.No Comments

„A kormány egy nyilvánosságra került rendelettervezete szerint programtanácsot hoznának létre a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program segítésére.
A kormány kiemelten, külön rendeletben szabályozná a 2011-ben létrehozott Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet végző szervét Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program Tanácsot. A program biztosítja a felső- és közoktatási intézmények, kutató-fejlesztő helyek, közgyűjtemények és más oktatási, tudományos és kulturális szervezetek információs infrastruktúrájának és országos számítógépes hálózati szolgáltatásainak összehangolt fejlesztését. Ez a rendszer hivatott biztosítani az országos és nemzetközi hálózati kapcsolatok és információs szolgáltatások elérését is.

Az elektronikus hírközlésért felelős miniszter (jelen esetben Németh Lászlóné fejlesztési miniszter) felel a fejlesztési program működtetéséért, mégpedig a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) útján.

A Programtanács feladata, hogy előkészítése a miniszter döntéseit. Az új szervezetbe az összes tárca delegál egy-egy személyt, valamint helyet kap a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, és a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke által delegált szakember is. Emellett állandó tagként vesz részt a programtanács programhoz csatlakozó intézmények érdekképviseletét ellátó Hungarnet Egyesület elnöke.

A szakmai kérdésekben a Műszaki Tanács segíti a Programtanács munkáját.”

Forrás:
Programtanács a nemzeti információs infrastruktúra fejlesztéséhez; Bitport.hu/MTI; 2013. február 25.
A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Programról szóló 5/2011. (II. 3.) kormányrendelet módosításáról szóló előterjesztés; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2013. február 21. (pdf)