Skip to main content
közigazgatás: magyar

Sikerrel zárult az egyszerűsítési program

Szerző: 2013. március 11.No Comments

„Sikeresnek értékelte Biró Marcell és Rétvári Bence az ügyintézést egyszerűsítő programot. A Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési program részeként uniós forrásból megvalósuló egyszerűsítési projekt fő célja az volt, hogy csökkenjen a lakosságot érintő hivatali bürokrácia, kevesebb legyen a papírmunka, a kitöltendő nyomtatvány, a sorban állás, de ugyanakkor kiterjedtebb és pontosabb legyen az ügyekkel kapcsolatos tájékoztatás.

Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára szerint eddig 245 eljárásnál történt egyszerűsítés és két év alatt 25 százalékkal csökkentek az adminisztrációs terhek. Az államtitkár a témában rendezett pénteki fővárosi konferencián az egyszerűsítéssel összefüggésben a versenyképességi, államszervezési, takarékossági szempontok mellett a jogállami legitimációs tényezőket emelte ki.

Az államtitkár rámutatott, az egyszerűsítés fontos demokratikus jogállami biztosíték, hiszen az emberek sokszor szkeptikusak a szabályok betarthatóságával kapcsolatban. Rétvári Bence szerint ha sikerül az állampolgárok számára azokat az eljárásokat gördülékennyé tenni, amelyekkel a hétköznapok során találkoznak, akkor már sikerült növelni a jogállamba, demokráciába vetett hitüket. Ha ugyanakkor azt tapasztalják, hogy az állam akadályoz, akkor az állampolgárok jogállamiságba vetett hite is meginoghat – fejtette ki. A program elindítása óta 25 százalékkal csökkentek az adminisztrációs terhek – ismertette, hozzátéve: ez még fokozható, de mintegy két év alatt jelentős eredmény. Az államtitkár külön kitért arra, hogy a járásszékhelyek mellett – a jelenleg működő okmányirodák bázisán – 2013 végére kialakítják a járási hivatalok integrált ügyfélszolgálatait, azaz a járási kormányablakokat.

Biró Marcell, a KIM közigazgatási államtitkára William Ockham, ferences szerzetes gondolatával nyitotta beszédét. A „Pluralitas non est ponenda sine necessitate”, vagyis „Csak szükség esetén találj sokféleséget” mottóban minden benne van, amit elvárunk a közigazgatástól – tette hozzá. Mivel a közigazgatás megújításának leglátványosabb, legérzékelhetőbb és az állampolgárok számára leginkább megfogható eleme a közigazgatási szervezetrendszer átalakítása, a jövőbeni cél a további egyszerűsítések megvalósítása –tette hozzá az államtitkár. Biró Marcell a tartalmi egyszerűsítési, az eljárások adminisztrációs terheinek teljes körű felülvizsgálatát és csökkentését, a szabályozás javítását és az intelligens szabályozás kialakítását nevezte meg távlati célként záróbeszédében.

Az Egyszerűsítési program megvalósítása a 2011-es kormánydöntést követően tavaly indult el. Ez idő alatt egyszerűbbé vált az ügyintézés bizonyos egészségbiztosítási ellátások esetében, a családot és a gyermekvállalást érintő ügyekben, több hatósági dokumentum kiállításával és határidejével kapcsolatban és bizonyos szociális ellátásoknál. Júliustól egyszerűbbé vált a terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj igénylése; 320 ezer embert érint, hogy csökkent a nagycsaládosok gázárkedvezményhez kacsolódó adminisztratív terhe, és nem szükséges évente kérelmet benyújtani. Országosan egységes eljárás mellett és egységes határidőkkel intézhető a gáz- és villanyórák átírása, egyszerűsödik az iskolakezdési támogatás igénylése. A táppénzzel kapcsolatos ügyeknél 30-ról 18 napra csökkent az ügyintézési határidő. Gyermekápolás, illetve baleset után járó táppénz esetén lehetővé vált előleg kifizetése. Felgyorsult az útlevél-ügyintézés, a jelenlegi 30 napos határidő mellett 7 napos, 3 napos vagy akár 24 órás ügyintézési idővel is igényelhetnek útlevelet az ügyfelek .Összesen 245 eljárásnál történt egyszerűsítés, további négy esetében pedig folyamatban van. Az eljárások 98 százaléka az egyszerűsítés szempontjából lezárult, a hozzájuk kapcsolódó jogszabály-módosítások is elkészültek.

A programot támogató projektek finanszírozása uniós forrásokból az Államreform Operatív Program részeként 2,1 milliárd forintos támogatási kerettel valósult meg.”

Forrás:
Sikerrel zárult az egyszerűsítési program; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. március 8.