Skip to main content
közigazgatási informatika

A Magyar Honvédség is átáll a digitális légiforgalmi térképekre

Szerző: 2013. március 23.No Comments

„Magyar Honvédség is átáll a digitális légiforgalmi térképekre – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Harminchárom év után ez az első nagy jelentőségű fejlesztés a légiforgalmi térképek tekintetében. Ezáltal most a Magyar Honvédség az egész Földet lefedő, polgári és katonai repülőtereket is egyaránt tartalmazó navigációs térképekhez jutott – hangsúlyozta a HM a közleményében.

Az elmúlt két hónapban tesztelték az új rendszert, s ez alapján úgy vélik: „a digitális térképek használatával könnyebb, pontosabb, ezáltal biztonságosabb a repülési feladat végrehajtása”. Ennek révén naprakész információk állnak majd rendelkezésre az „útvonal-navigációs”, a „közelkörzeti” és a „guruló térképek” számára, valamint állandóan frissülni fog az összes egyéb tervezési információ, ahogy az adott országra és repülőtérre vonatkozó egyedi szabályok is – tették hozzá.

Kifejtették: a Magyar Honvédség alakulatai 1980-től a Jeppesen vállalat által forgalmazott nyomtatott, papír alapú kiadványt használják. Ezek közül is a Kelet- és Nyugat-Európa, valamint a Közel-Kelet polgári (légitársasági) változatát, amelyek a célállomások nagy részét lefedik ugyan, de a katonai repülőtereket tekintve csak a kettős rendeltetésűeket (a polgári és katonai rendeltetésűeket) tartalmazzák.

Ezek frissítései nagy mennyiségű papír felhasználásával járnak. Egy-egy készlet súlya eléri akár a 20-25 kilogrammot is, de az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Szállítórepülő századánál például – a feladatainak számát figyelembe véve – egy évben 2000-2500 kilogramm plusz rakományt jelent – írta a HM.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal – a kecskeméti, pápai és szolnoki alakulatokkal együttműködve – egy hatékony és költségcsökkentő tervet készített elő az elmúlt évben azzal a céllal, hogy nagyobb lefedettséget, gyorsabb elérhetőséget, hibátlan adatbázist és nem utolsósorban környezetkímélőbb alkalmazást tegyen lehetővé.

A lehetőségeket figyelembe véve a Jeppesen által forgalmazott digitális változat mellett döntöttek, de a biztonság érdekében ezt két papírkészlettel is kiegészítik – olvasható a HM közleményében.”

Forrás:
A Magyar Honvédség is átáll a digitális légiforgalmi térképekre; Honvédelmi Minisztérium; 2013. március 20.