Skip to main content
Internetpolitikai informatikatársadalom

A Kruse-effektus

Szerző: 2013. március 25.No Comments

„Ősz, próféta külsejű tudós szólal meg a Bundestag padsoraiban. Peter Kruse az, a brémai egyetem szervezetpszichológia professzora. Meghallgatásra érkezett. Van valamivel több, mint három perce, hogy a német képviselőknek fontos ismereteket adjon át az internet és a digitalizálódás várható társadalmi hatásaival kapcsolatban.
A teljes videó január közepe óta, magyar feliratozással elérhető a weben, a Kalózpártnak köszönhetően. [1] Alig több mint háromszázan látták csak eddig, két hónap alatt. Talán ettől a bejegyzéstől megnő az érdeklődés, mert a tudós vendég szabatosan, izgalmasan, érdekesen és eredeti módon fogalmaz meg alapvető üzeneteket, szemléleti kiindulópontokat. Kötelező olvasmány iskolában, egyetemen, közszférában, vállalati vezetőknél.

Hogy milyen fogalmakkal dolgozik és milyen jelenségekre, dinamikákra érzékeny, azt érdemes kinek-kinek magának felfedeznie. Irány a megadott link! Nem arról akarok ugyanis beszélni, hogy számomra miért kihívásokkal teli az, amit Kruse kollégám erről a kérdésről gondol. Az általa kimondott tartalomnál ugyanis talán még érdekesebb maga a szituáció: annak a felismerésnek a megjelenése, hogy olyan elemi erejű társadalmi átalakulás szemtanúi és részesei vagyunk, amelynek a megértése nélkülözhetetlen a törvényalkotók, a választott képviselők számára – azért, hogy munkájukat megfelelően tudják ellátni. Sőt, még arról is szó van itt talán, hogy az egyéni és esetleges ismeretszerzési útvonalak mellett (olykor talán: helyett) megjelenjen a szervezett tudásátadás hatékony és professzionális formája: tanuljanak a honatyák, kapjanak naprakész, elmélyült értékelést kiváló szakértőktől…”

„Korábban sohasem látott mértékben sűrűsödő társadalmi hálózatok, spontán aktivitás, előre nem jelezhető izgalmi állapotok és az erejüket felismerve társadalmi mozgalommá szerveződő emberek. Az internet alapjaiban változtatja meg a társadalom működését és a hatalomhoz való viszonyát. Kruse professzor a Bundestag tagjainak mutatta be mire kell felkészülniük a politikusoknak a közeljövőben.

Ritkán fog el olyan „aha élmény”, mint amit P. Kruse professzor mindössze 3 perces alábbi videójának megtekintése után éreztem…”

Forrás:
A Kruse-effektus; Z. Karvalics László; IT Business; 2013. március 20.
A net hatalmat ad a népnek; Netidők Blogtársaság; Pintér Róbert; 2013. március 22.