Skip to main content
egészségügygazdaság

Különös adósságrendezési módszerre kényszerítik a kórházakat?

Szerző: 2013. március 25.No Comments

„Ismét adósságaik „lealkudásával” próbálkozhatnak az egészségügyi intézmények, egyes hírek szerint a fenntartó GYEMSZI nyomására mind többen lépnek fel ilyen igénnyel szállítóik felé.

Különös módját választotta az adósságrendezésnek a kórházi integráció egyik résztvevője: a Napi Gazdaság információi szerint az integráló intézmény az egyik beszállító felé jelezte, azt tudja vállalni, hogy tartozásának felét 10 havi részletben megfizeti. Úgy tudjuk, a jelenség korántsem egyedi, a kórházak az ellátórendszert fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) nyomására a beszállítókkal „alkudozva” próbálnak könnyíteni tartozásaikon.

Arról, hogy valóban ilyen alkukra ösztönöznék az intézményeket, hivatalos választ sem a GYEMSZI-től, sem az államtitkárságtól nem kaptunk. A beszállítók felé fennálló tőketartozások ilyen módon való csökkentésére az államtitkárság tavaly ősszel tett már kísérletet, igaz, akkor sem 50 százalékos elengedésről volt szó, a kezdeményezés ráadásul a beszállítók fellépése miatt meghiúsult. Azt azonban egyértelművé tették, hogy a késedelmi kamatok terén van mozgástér.

A tőketartozás csökkentése nem reális elvárás, ugyanakkor a kórházegyesítések nagy kihívása, hogy az átvevőknek kell állniuk az átvett kórház régi tartozását is − mondta a Napi Gazdaságnak Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály, a Bács-Kiskun megyei kórház főigazgatója nemrégiben egy szakmai konferencián úgy fogalmazott, hogy bár az integráció előtt voltak ígéretek a tartozások rendezésére, a folyamatban mégis magukra maradtak az egyesített intézmények, milliárdos adósságállománnyal.

A mostani alkudozás ugyanakkor több kérdést is felvet. Ha a beszállítók ellehetetlenülés nélkül viselik el egy korábban teljesített, befogadott, leáfázott számla 50 százalékra redukált kifizetését, az azt jelentené, hogy hatalmas profittartalommal dolgoznak, ráadásul az árfolyamhullámzás miatti veszteségeket is le kellene nyelniük.

Nem kevésbé izgalmas gondolat, hogy miért kell az egész szektort átható tartozásválságot kórházanként és beszállítónként kezelni, miközben a tulajdonos és a fenntartó ugyanaz. A beszállítók összehívásával azok a tényleges döntéshozóval állapodhatnának meg a megoldásról. Szakértők szerint ráadásul az egyedi alkuk precedenssé válva utat kínálhatnak további engedményekhez is. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) február végi jelentése szerint mintegy 100 milliárd forintra lenne szükség a szektor pénzügyeinek „európaivá” tételéhez. A kórházi tartozásállomány tavaly december 31-én 114,8 milliárd forint volt, a lejárt szállítói tartozás ebből közel 45 milliárd forintot tett ki.”

Forrás:
Különös adósságrendezési módszerre kényszerítik a kórházakat?; Szepesi Anita; Napi Gazdaság; 2013. március 24.