Skip to main content
közigazgatási informatikaművelődés

Navracsics: újra kell fogalmaznunk a biztonsággal kapcsolatos fogalmainkat

Szerző: 2013. március 29.No Comments

„Újra kell fogalmaznunk a biztonsággal kapcsolatos fogalmainkat – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön a Pannon Egyetemen, az új kutatásfejlesztési központ alapítási ceremóniáján.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kiemelte: míg száz évvel ezelőtt a biztonság a fegyveres erők feladata volt, ma a biztonság az intelligencia erősségének kérdése. Az informatika, az információ korában a fenyegetés már nemcsak fegyveres erő útján, hanem informatikai úton is elérhet hozzánk.

Navracsics Tibor számára – mint mondta – külön büszkeség, hogy minisztériumához tartozik a Nemzeti Biztonsági Felügyelet, amely az információbiztonsággal foglalkozik, és kiválóan vizsgázik ezen a téren: nemcsak azért, mert Magyarországot sikerül rendre megvédenie a hacker-támadásoktól, hanem mert a nemzetközi porondon is helytáll a szakembergárdája.

A biztonság dinamikusan változó terület, állandóan lépést kell tartani a fejlődéssel és biztosítani az utánpótlást – mondta a miniszter, és hozzátette: büszke arra, hogy ennek helyszíne a veszprémi egyetem lesz.

Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke arról beszélt, hogy a NATO olyan kapcsolatot szeretne kiépíteni a felsőoktatási intézményekkel, amely a kibervédelemmel foglalkozik az egyre erősödő támadásokkal szemben. A veszprémi kutatóközpont bejelentkezett ebbe a projektbe, így ez a központ az elsők között vehet részt ebben a tevékenységben. Nemzeti központ lesz a veszprémi, de NATO-akkreditációt kapnak az itteni oktatási formákra – tette hozzá.

Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora kifejtette: az oktatás, a kutatás és a fejlesztés területén is jelentős az új központ, nemzetközi színtéren is hitelesíti az intézményt, a központ szakmai háttere pedig erősíti a Pannon Egyetemet, és felkelti a nemzetközi érdeklődést iránta.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) és a Pannon Egyetem információbiztonsági kutatásfejlesztési központot hozott létre a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának szervezeti keretein belül, Pannon Egyetem, Műszaki Informatikai Kar, Információbiztonsági Kutató-Fejlesztő Központ (Research and Development Center for Cyber Defence) néven.

A központ feladata, hogy mind szakmailag, mind a szükséges infrastruktúra tekintetében támogassa a felügyelet és az egyetem közös kutatás-fejlesztési, valamint oktatási tevékenységét, továbbá, hogy akkreditációs tanácsadó központként támogathassa az NBF kompetenciájába tartozó folyamatokat – közölte az MTI-vel az egyetem.

A központ az informatikai és információ-biztonsági kutatások és fejlesztések mellett a hazai egyetemi hallgatók és a felnőttszakképzés oktatási rendszerébe, valamint a továbbképzésre jelentkezők számára egyfajta információbiztonsági elitképzést lesz képes nyújtani, ezzel a szakmának és a magyar szakembereknek nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi megbecsültségét is emelni fogja – áll a közleményben.

Hozzátették: cél az is, hogy a NATO- és EU-tagállamok szakemberei keressék az új központ képzéseit, valamint együttműködések alakuljanak ki a lehető legtöbb szövetséges ország hasonló központjaival.

A veszprémi központ olyan kutatásokat, fejlesztéseket, oktatási rendszereket fog kidolgozni és végrehajtani, amelynek keretében akár exportálható megoldások is születhetnek, mindezzel a hazai privát szektor versenyképességét is fokozhatja az informatika és információ-biztonság szakterületén, valamint hozzájárulhat az állampolgárok személyes adatainak védelméhez és a magyar kormányzati és közigazgatási informatikai rendszerek biztonságának emeléséhez – közölték.

A központ alapításáról szóló együttműködési megállapodást Navracsics Tibor, Friedler Ferenc, Zala Mihály és Piglerné Lakner Rozália dékán írta alá.”

Forrás:
Navracsics: újra kell fogalmaznunk a biztonsággal kapcsolatos fogalmainkat; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. március 28.