Skip to main content
informatikatávközlés

Androidos telefonnal jelezhetik a dugót a rendőrségi helyszínelők

Szerző: 2013. április 3.április 7th, 2013No Comments

„A világon egyedülálló közlekedésbiztonsági fejlesztésnek nevezte a rendőrség azt, hogy a helyszínelőket GPS-koordinátákat azonosítani képes Android rendszerű telefonokkal látják el, és a közlekedési fennakadásról szóló adatokat a TMC (Traffic Message Channel) vételére alkalmas eszközökre is továbbítják.

A világon egyedülálló közlekedésbiztonsági fejlesztést hajtott végre a rendőrség – jelentette be Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője szerdai, a személyi sérüléssel járó balesetek földrajzi helyszínének geokódos meghatározását segítő rendszert bemutató sajtótájékoztatóján.

Egy európai uniós irányelv alapján kormányrendelet írja elő a rendőrség részére a halálos és súlyos sérüléses közúti közlekedési balesetek esetében az esemény helyszínének pontos, GPS-koordinátákkal történő rögzítését – ismertette Óberling József, hozzátéve, hogy ennek oka a közlekedésbiztonság prioritása miatt a balesetveszélyes helyek azonosíthatósága.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság önálló költségvetéséből szereztek be 286 okostelefont, amelyeket alkalmassá tettek arra, hogy a baleseti helyszíneket geokódokkal láthassák el. A rendőrség androidos alkalmazást használ, s az adatok rögzítését követően további adatrögzítés nem szükséges. A fejlesztéssel együtt darabonként 100 ezer forint alatti beszerzés révén valamennyi, egy időben szolgálatban levő baleseti helyszínelőnél lesz ilyen eszköz az országban.

Óberling József beszámolt arról is, hogy a jogszabályi előírások mellett azt is célként tűzték ki, hogy a forgalomkorlátozásokról, a közúti közlekedés zavartalanságát akadályozó eseményekről a közlekedőket is tájékoztassák. Ezért a balesetek helyszínén felvett adatokat továbbítják a TrafficNav Kft.-nek, ahol az adatokat feldolgozzák és azokat eljuttatják a TMC (Traffic Message Channel) vételére alkalmas eszközökre.

A feldolgozott közlekedési információk elérhetőek xml-es formátumban is, ez bármilyen internetre csatlakoztatott eszközre eljuttatható. Így többek között hordozható navigációs eszközre, okostelefonra és az autókba épített navigációs rendszerre is. Amellett, hogy az adatok alapján a felhasználók térképen is láthatják, hol történt baleset, a rendszer arról is információt ad, hogy a helyszínelést a rendőrség várhatóan mikorra fejezi be. Makai Bence, a fejlesztésben résztvevő TrafficNav Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a végfelhasználó számára a szolgáltatás ingyenes.”

Forrás:
Androidos telefonnal jelezhetik a dugót a rendőrségi helyszínelők; HVG.hu/MTI; 2013. április 3.
Traffic Message Channel (Wikipédia)
TrafficNav