Skip to main content
művelődés

Archiválja az internetet a British Library

Szerző: 2013. április 5.No Comments

„A brit nemzet „digitális memóriájának” megőrzése céljából a londoni British Library virtuális archívumban őrzi meg az összes brit honlapot, elektronikus könyvet, internetes folyóiratot és blogot.

A projekt szombaton indul, és az intézmény célja, hogy a folyamatosan frissülő digitális archívum a jövő nemzedékek kutatói számára is hozzáférhető legyen – jöjjön bármilyen technológiai fejlődés.

A könyvtár szerint a feladat nem tűr további halasztást, amióta ugyanis az ember elkezdte számítógépre és mobiltelefonra cserélni a papírt és a tintát, rengeteg olyan értékes anyag tűnt el a digitális fekete lyukban, amely elkápráztatta volna a jövőbeli történészeket. Az intézmény munkatársai rámutattak: a 2005-ös londoni robbantásokkal és a 2010-es brit választási kampánnyal kapcsolatos első kézből származó internetes hírek mára mind eltűntek.

„A világhálón lévő anyagok tiszavirág életűek” – mondta Lucie Burgess a könyvtár munkatársa. – Egy weboldal átlagos élettartama mindössze 75 nap, mivel a webhelyek változnak, a tartalmakat leszedik. Ha nem sikerül időben begyűjtenünk ezeket az anyagokat, akkor elveszítjük a 21. század megértéséhez szükséges kirakós fontos darabjait.”

A British Library évek óta készül a világháló archiválására. Az elmúlt egy évtizedben lezajlott jogi és technológiai előkészületek után most már készen áll rá, hogy kivesse hálóját az összes .uk végződésű weboldalra. A könyvtár tervei szerint a digitális archívum már az év végén hozzáférhetővé válik a felhasználók számára.

Az intézmény reményei szerint a jövőben sikerül kiterjeszteni az archívum tartalmát olyan külföldi honlapokra is, amelyek a szigetországgal kapcsolatos fontos tartalmakat közölnek, valamint prominens brit személyiségek közösségi oldalakon megjelenő bejegyzéseire is.”

Forrás:
Archiválja az internetet a British Library; HVG.hu/MTI; 2013. április 5.
Web Archiving; British Library