Skip to main content
közigazgatás: magyar

Szabó Erika Pécsett: „Történelmi léptékű átalakulás zajlik ma a magyar államigazgatásban”

Szerző: 2013. április 11.No Comments

„Dr. Hargitai János kormánymegbízott meghívására csütörtökön Pécsre látogatott dr. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára. Programja során megtekintette a Baranya Megyei Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatalát, ügyfélszolgálati munkájuk végzése közben szót váltott az okmányiroda munkatársaival, majd közös sajtótájékoztatót tartott dr. Hargitai János kormánymegbízottal és dr. Vajda Jánossal, a Pécsi Járási Hivatal hivatalvezetőjével.

Dr. Szabó Erika elmondta, hogy történelmi léptékű átalakulás zajlik ma a magyar államigazgatásban. A járási hivatalok 1983. december 31.-i megszűnése után három évtizeddel a nemzeti együttműködés kormánya új, modern kori járási rendszert hívott életre azzal a nem titkolt céllal, hogy a kisebb területi államigazgatási egységekkel közelebb kerüljenek a polgárokhoz, valamint a hivatalos ügyek intézése hatékonyságának növelésével az állampolgárok érzékelhetően elégedettebbek legyenek az állam szolgáltatásaival.

E folyamatba szervesen illeszkedik az ügyfélszolgálatok, okmányirodák, kormányablakok ügyfélfogadási idejének jelentős növelése, a munkanapokon való 8 órától 20 óráig való folyamatos rendelkezésre állás. Ezt „nagy ajándéknak” nevezte a korábbi nem ritkán félnapos, szünnapokkal tarkított ügyfélfogadási renddel szemben. Ennek eredményeként mára a sorban állás megszűnt. Az állampolgárok ügyeinek hatékony és gyors elintézésére koncentrálva az év végére teljessé teszik az egyablakos ügyintézést, a kormányablakok száma országosan több mint 300 lesz, a jelenleg intézhető 62 ügykör pedig 2500-ra emelkedik.

A kormányablakok munkatársainak felkészítése, képzése folyamatosan zajlik, munkafeltételeiket, – benne az informatikai háttérrel is – biztosítják. A rendszer teljes kiépítésének pénzügyi fedezetét állami hozzájárulásból és uniós támogatásokból teremtik meg, így 2015. január 1-től az állampolgárok hivatalos ügyeiket kizárólag a kormányablakoknál intézhetik. Végezetül kiemelte, hogy az állami feladatokat szolgáltatásnak tekinti, a korábbi bizalmi vákuum megszüntetésével és az ügyfélbarát szemlélet megteremtésével minden államigazgatási dolgozónak az állampolgárokat kell szolgálnia.

Dr. Hargitai János kormánymegbízott tájékoztatta a sajtó munkatársait, hogy Baranya megyében 10 járás kialakítására került sor és minden hivatalnál lesz kormányablak. A megyeszékhelyen viszont négyet terveznek, ebből az idei esztendő végén három fog működni, egy pedig 2014 őszén kezdi meg munkáját. Átalakult az önkormányzati igazgatási rendszer is. Baranyában a korábbi 103 körjegyzőségi hivatal helyett ma már csak 60 közös hivatal szolgálja a lakosságot. Az államigazgatás teljes átalakításának újabb mérföldköve a települési ügysegédi rendszer elindítása és kiterjesztése, – ez megkezdődött Baranya megyében is – amelynek a célja az ügyfélközeli, szolgáltató közigazgatás megvalósítása, hogy a polgárok ügyeiket egyszerűen, lakóhelyükhöz közel, sőt lakóhelyükön indíthassák, akár el is intézhessék.

Dr. Vajda János pécsi járási hivatalvezető ismertette a hivatal kialakításának folyamatát, törekvéseiket, majd kérdésre válaszolva bejelentette, hogy az ügyintézésben naprakészek, a korábbi időszakból örökölt ügyek elintézésre kerültek.

Dr. Szabó Erika államtitkár a sajtótájékoztató után a pécsi kormányablak munkáját tekintette meg…ügyintézőkkel és ügyfelekkel beszélgetett, majd a Baranya Megyei Kormányhivatal székházában eszmecserét folytatott a megyében működő járási hivatalok vezetőivel.”

Forrás:
Szabó Erika Pécsett: „Történelmi léptékű átalakulás zajlik ma a magyar államigazgatásban”; Pécsi Újság; 2013. április 11.