Skip to main content
közigazgatási informatika

Egységes ügyviteli rendszert vezet be a KIM

Szerző: 2013. április 12.No Comments

„Több mint 900 millió forint költségvetésű uniós projekt keretében egy korszerű, gazdaságos, egységes központi elektronikus irat- és dokumentumkezelési rendszert vezetnek be. A projektet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium irányításával a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalából és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. -ből álló konzorcium valósítja meg.

A közigazgatás megújítása a kormányprogram reformjainak egyik kiemelkedő eleme. A Nemzeti Együttműködés Program céljai közt szerepel a bürokrácia csökkentése, a bürokrácia-helyettesítő informatikai rendszerek kiépítése, bevezetése, e-kormányzás, állami adatbázisok összeköttetése, adminisztrációs feladatok automatizálása.

A projekt célja, hogy olyan rendszert vezessenek be, amely egységesíti az irat- és dokumentumkezelést a minisztériumokon belül és azok között, továbbá növeli az irat- és dokumentumkezelés hatékonyságát, valamint gyorsabb ügyintézést tesz lehetővé. A rendszer bevezetésével az egyes szervezeteknél elektronikusan egyszer már rögzített iratok, másik szervezethez történő átadásával és újrarögzítés nélküli ügyintézésével megvalósul a minisztériumok közötti hatékony és gyors együttműködés.

A projekt elősegíti a minisztériumokon belül a digitális aláírás használatát, valamint a digitálisan aláírt, eredeti formátumot alkalmazó munkafolyamatok terjedését. Az ügyintézői körre is kiterjeszti az irat- és dokumentumkezelés használatát, és elősegíti az érintett szervezeteknél a teljesen elektronikus, digitalizált kép alapú ügyintézés kialakulását.

Az Új Széchenyi Terv keretén belül az „Egységes központi elektronikus irat- és dokumentumkezelési rendszer megvalósítása” című projektre az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 943 millió forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre.

A projekt megvalósítása megkezdődött és 2013. június 30-ával fejeződik be.

Az uniós pályázati forrásból eddig már hét minisztériumban és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában vezették be az egységes központi elektronikus irat- és dokumentumkezelési rendszert”

Forrás:
Egységes ügyviteli rendszert vezet be a KIM; OrientPress; 2013. április 9.