Skip to main content
jogközigazgatás: magyar

Változnak a kormánytisztviselői karra vonatkozó szabályok

Szerző: 2013. április 15.No Comments

„Elfogadta tegnap az Országgyűlés közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény módosítását, amellyel a kormánytisztviselői karra vonatkozó szabályokat pontosították. Az elfogadott módosító javaslat a kormány álláspontja szerint a kormánytisztviselői kar működése során felvetődött problémákra, tapasztalatokra ad választ.

A 257 igen, 8 nem szavazattal, 47 tartózkodással mellett jóváhagyott törvénymódosítás új szabályokat tartalmaz a kar elnökének javadalmazására vonatkozóan, a jövőben az államtitkárral azonos illetményre és juttatásra jogosult. A kar elnöke – feladatainak ellátása érdekében – mentesül a kormányzati szolgálati jogviszonyában a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. Tekintettel azonban a mentesülésre és arra, hogy mint a kar elnöke juttatásban részesül, a kormányzati szolgálati jogviszonyában nem illeti meg erre az időre illetmény és egyéb juttatás.

A törvénymódosítás a főtitkár jogállását is rendezi, aki a karral áll munkaviszonyban, és felette a munkáltatói jogokat a kar elnöke gyakorolja. Egy felhatalmazó rendelkezéssel is kiegészítették a törvényt, az arra ad lehetőséget, hogy a kormány megállapítsa a közszolgálati tisztviselők számára a garantált bérminimumot.

Emellett a módosítás azt is kimondja, hogy aki a kormánytisztviselői kamara mellett más kamarai tagsággal is rendelkezik, annak azt szüneteltetnie kell.”

Forrás:
Változnak a kormánytisztviselői karra vonatkozó szabályok; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. április 9.