Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyartörvények, határozatok

Önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátás

Szerző: 2013. április 22.No Comments

„Továbbra is önkormányzati feladat marad az önálló járóbeteg-szakellátást biztosító nem integrált rendelőintézetek működtetése. Az erről szóló jogszabály a Magyar Közlöny 66. számában jelent meg.

Az egészségügyi ellátások biztosításának a lakosság és a betegek szempontjából fontos eleme az önálló járóbeteg-ellátást nyújtó rendelőintézetek működése. A most életbe lépett szabályozás kimondja, hogy e rendelők esetében az általános, állam által történő átvétel helyett marad az önkormányzati feladatellátás. Az állam azonban nem vonul ki teljesen a szakellátásból, a törvény ugyanis meghatározza, hogy amennyiben az önkormányzat nem tudja ellátni az egészségügyi ellátással járó feladatot, az állam köteles gondoskodni arról. A törvény szerint ez először ideiglenes állami feladatellátást jelent három hónapra, és a negyedik hónaptól válik véglegessé.

Az önkormányzatok által – ez év február 15-i határidővel – tett nyilatkozatokban foglalt döntések ezért most nem kerülnek alkalmazásra, és a döntési kötelezettség elmulasztása sem jár jogkövetkezményekkel. A jogszabály kapcsán készült részletes tájékoztató az önkormányzatok számára hamarosan elérhetővé válik.”

Forrás:
Önkormányzati feladat marad a járóbeteg-szakellátás; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2013. április 19.
2013. évi XL. törvény az egészségügyet érintő egyes törvényeknek az egészségügyi szakellátási felelősséggel kapcsolatos, valamint egyes közszférában foglalkoztatott egészségügyi dolgozók foglalkoztatási helyzetével összefüggő módosításáról; Magyar Közlöny; 2013. évi 66.szám, 2013. április 18.; 49803-49817. oldalak (pdf)