Skip to main content
jogközigazgatás: magyartörvények, határozatok

Több társadalmi megbízatású polgármesteri tisztség jöhet létre

Szerző: 2013. május 17.No Comments

„A díjazás nélkül dolgozó polgármesterek lehetséges számának növeléséről szóló törvényjavaslat általános vitájával ért véget az Országgyűlés e heti ülése. A Ház keddtől újabb háromnapos üléssel folytatja munkáját.

A jövőben nem a háromezer, hanem a hétezer lélekszámúnál kisebb települések kaphatnak lehetőséget arra, hogy társadalmi megbízatású polgármestert válasszanak. Az erről szóló törvénymódosítást Lipők Sándor (Fidesz) ismertette az előterjesztők nevében, hangsúlyozva, a változtatás megoldást jelenthet azon településeknek, amelyeknek gondot okoz a polgármester díjazásának előteremtése.
Hegedüs Lorántné (Jobbik) felszólalásában álmegoldásnak nevezte a változtatást, mondván arra azért van szükség, mert a kormány nem biztosít elegendő forrást az önkormányzatoknak.

A szocialista Göndör István hangsúlyozta, a 2013-as költségvetés okozta károkat nem lesz képes orvosolni a törvénymódosítás. Hozzátette, egy közel hétezres település anyagi helyzetén nem változtatna jelentősen a polgármester díjazásának elmaradása.

Lipők Sándor zárszavában a kritikákra válaszolva azt mondta, a díjazásukról lemondó polgármesterek hasznos célokra is fordíthatják fel nem vett fizetésüket.
Az ülést levezető Balczó Zoltán lezárta a javaslat általános vitáját…”

Forrás:
Több társadalmi megbízatású polgármesteri tisztség jöhet létre; ÖNkorNEt/MTI; 2013. május 16.
T/11104 A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIV. törvény módosításáról (pdf)