Skip to main content
közigazgatás: magyar

Beindultak a sokmilliárdos zárolások a minisztériumoknál

Szerző: 2013. május 21.No Comments

„Csaknem négymilliárd forintot zárol a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium annak a kormányhatározatnak az alapján, ami a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről szól. A Honvédelmi Minisztérium esetében ez több mint 4,5 milliárd forintot jelent. A kabinet annak érdekében tett háromkörös javaslatot, hogy kikerüljön a már kilenc éve tartó eljárás alól, ennek a része a bürokrácia leépítése és egy magas szintű racionalizáció.

Csaknem négymilliárd forintot kell zárolnia a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) a túlzotthiány-eljárás megszüntetése érdekében szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat alapján. Ezen belül a legtöbb pénzt, várhatóan mintegy hárommilliárd forintot a kormányhivataloknak és a járási hivataloknak szánt forrásból zárolnak. A tárca az MTI megkeresésére küldött keddi tájékoztatásában részletezte, hogy a minisztériumot irányító Navracsics Tibor milyen javaslatot tett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a zárolási kötelezettség teljesítésére. Ebből kiderül, hogy a legtöbb pénzt, várhatóan 2,97 milliárd forintot a fővárosi és megyei kormányhivataloknak, valamint a járási hivataloknak szánt forrásból zárolnak.

A javaslat szerint a minisztérium igazgatásától 130 millió, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától 300 millió, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától 283,7 millió, a kutatóintézetektől 27,2 millió, a Balassi Intézettől 60 millió, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivataltól 54,2 millió, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemtől 28,7 millió, a fejezeti kezelésű előirányzatokból pedig 135 millió forintot zárolnak.

Több mint négymilliárdos zárolás a HM-nél
Az intézkedés kapcsán a Honvédelmi Minisztériumnál több mint 4,5 milliárd forintot zárolnak. A HM az MTI megkeresésére kedden azt válaszolta, hogy a honvédelmi tárca költségvetésében 4 milliárd 640 millió forint zárolását rendelték el. Arról, hogy a zárolás mely területeket érint, csak a nemzetgazdasági miniszteri jóváhagyás után tud tájékoztatást adni a HM.

Zárolás, lépésenként
Mint ismert, Varga Mihály május 10-i bejelentése alapján a kormány háromkörös javaslatot tesz annak érdekében, hogy kikerüljön a mintegy kilenc éve tartó túlzottdeficit-eljárás alól. Az első lépés egy zárolás lesz az államháztartás intézményrendszerén belül. Ennek keretében 2013-ban mintegy 92,9 milliárd forintot zárolnak a különböző alrendszerekben. A költségvetési zárolás az Országgyűléstől a minisztériumokon át az Alkotmánybíróságig mindenkit érinteni fog, mely kedvező mutatók esetén feloldható lesz. Amennyiben ezt az Európai Bizottság elégtelen lépésnek minősítené, a kormány csak akkor folytatja a GDP 0,2 százalékának megfelelő kiadással járó idei kormányzati beruházásokat, ha azok csak és kizárólag az esetlegesen az állami vagyon értékesítéséből származó egyszeri bevétellel ellentételezve valósulnak meg.”

Forrás:
Beindultak a sokmilliárdos zárolások a minisztériumoknál; mno.hu; 2013. május 21.