Skip to main content
távközlés

Ingyenes WLAN-hálózat lesz Münchenben

Szerző: 2013. június 10.No Comments

„A müncheni városi tanács úgy döntött, hogy tesztelési célból már az idei Oktoberfestig részben kiépítik a vezeték nélküli hálózatot, amit bárki ingyen használhat majd.

A projekt a Zöldek/Rózsaszín Lista közös helyi frakciójának kezdeményezésére valósul meg. A rendszert két éven át fogják tesztelni. Az első hotspotot a város központjában lévő Marienplatz területén szerelik fel. Az Oktoberfestig további hotspot-helyszínek lehetnek a Karlsplatz, az Odeonsplatz, az Isartor és a Sandlinger Tor környékén. A program a berlini Public Wifi mintájára épül majd fel. A német fővárosban a turistáknak lehetőségük van arra, hogy az okostelefonjaik, a táblagépeik és a notebookjaik segítségével naponta 30 percen át ingyen szörfölhessenek a világhálón. A 30 perc letelte után már nincs lehetőség újabb csatlakozásra. Berlinben jelenleg több mint 60 csatlakozási pontot építettek ki és a következő hónapokban körülbelül 40 további hotspotot szerelnek fel.

Stefan Hauf városi szóvivő közölte, hogy a projekt széleskörű támogatással rendelkezik. Münchenben csak az internetezhet majd szabadon a WLAN-hálózaton aki elfogadja a felhasználási feltételeket. Ezért cserébe egy órán át lehet majd böngészni ingyen. Ráadásul – Berlinnel ellentétben – arra is lehetőség lesz, hogy valaki többször is bejelentkezzen, így akár reggel, délben és este is elolvashatók a hírek, foglalhatók jegyek, igénybe vehetők az online szolgáltatások. Regisztrációra nem lesz szükség.

Maurice Böhler, a berlini WLAN-hálózatot működtető Kabel Deutschland szóvivője elmondta, hogy eddig pozitívak a tapasztalataik és a program rendkívül sikeres. Egyetlen félév alatt 250 000 hozzáférést regisztráltak és egyetlen esetben sem éltek vissza a felhasználók a lehetőséggel. Ez utóbbinak köszönhető, hogy a német fővárosban a jövőben sem kötik regisztrációhoz a Public Wifi használatát. A cél az, hogy minél többen hozzáférhessenek a vezeték nélküli hálózathoz.”

Forrás:
Ingyenes WLAN-hálózat lesz Münchenben ; Berta Sándor; SG.hu; 2013. június 7.