Skip to main content
közigazgatási informatika

Technikai elmaradottság a német belső elhárításnál

Szerző: 2013. június 12.június 17th, 2013No Comments

„A Welt am Sonntag rámutatott: közel sincsenek ideális körülmények a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatalnál (BfV), amely az európai uniós ország belföldi ügyekért felelős titkosszolgálata.

Az újság a cikkében belső forrásokra hivatkozva kiemelte: a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a BfV-nek jelenleg 2800 munkatársa van, azonban egyharmaduk nem rendelkezik hivatali internethozzáféréssel. A gond az, hogy ez a helyzet nem csak az irodai alkalmazottakat és a szaktanácsadókat érinti, hanem az adatgyűjtőket is, akik a szélsőségesekről gyűjtenek az információkat különböző hírszerzési eszközök segítségével.

Hans-Georg Maaßen, a BfV elnöke számára az egyik legfontosabb dolog, hogy a technikai felszerelés biztosítva legyen. Erre a célra az idei évtől a hivatal évente 3 millió eurót kap. Bár ez az összeg soknak tűnik, a lemaradás akkora, hogy nem könnyű pótolni az elmúlt esztendőkben elmaradt IT-fejlesztéseket és -beruházásokat. Az információgyűjtő munkatársak a mai napig kénytelenek osztozni a terminálokon, ráadásul a hálózat egy része nagyon régi. „Nem mindegyik dolgozónak kell a munkájához internetelérésm, de az egyre fontosabb a munkánkhoz” – nyilatkozta Hans-Georg Maaßen.

Wolfgang Bosbach, a német parlament belügyi bizottságának elnöke közölte, hogy 2014-től több pénzt kell elkülöníteni a költségvetésben a BfV számára IT-fejlesztési célokra. „A szövetségi hatóságnak muszáj lépést tartania a technikai fejlődéssel, különben komoly hátrányba kerül az információk beszerzése és a veszélyek elhárítása tekintetében” – tette hozzá a politikus. Bosbach mellett Rainer Wendt, a Német Rendőrszakszervezet (DPolG) vezetője szintén azt akarja, hogy több pénzzel támogassák az alkotmányvédőket. Wendt szerint valódi botrány lenne, ha valamelyik túlzottan takarékoskodó döntéshozó miatt lelassulna a BfV esedékes átalakítása.

A BfV szerepet vállal a Távközlési Stratégiai és Kutatóközpont (SFZ TK) által vezetett projektben, amelyben a rendőrség és a Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) is részt vesz. Németországban tavaly a legtöbb lehallgatást a hivatal kezdeményezte.”

Forrás:
Nincs internet a német hírszerzőknél; Berta Sándor; SG.hu; 2013. június 11.