Skip to main content
közigazgatás: magyar

3480 forintot szánt az állam Kübekháza működtetésére

Szerző: 2013. június 30.One Comment

„Kübekháza – Feladatalapú finanszírozásként 3480 forintot kapott erre a hónapra az államtól Kübekháza. A megalázó összeget a polgármester visszaküldte. Az államkincstártól érkező pénzből – jelen esetben 3 mozijegy árából – kellene egy hónapig működtetni a települést rezsistől, segélyestől, útjavításostól.

Az önkormányzatot megillető állami támogatás: 3480 forint. Erről kapott banki értesítést Kübekháza önkormányzata, ennyivel támogatta az állam egy havi költségeiket. A faluban hónapok óta látszik, hogy az anyagi összeomlás közeleg, két hónapjuk is volt, amikor egy fillér állami juttatás nem érkezett a kincstártól. A mostani, megalázó összegű utalással azonban betelt a pohár.

– Kübekháza képviselő-testületének csütörtök esti döntése értelmében péntek reggel visszaküldtük a kormánynak az önkormányzatunk e havi 3 478 forintos nettó finanszírozásának összegét. Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy Magyarország kisfalvai (nem egyedi a mi esetünk) ezt érdemlik – írta közösségi oldalán Molnár Róbert polgármester.

Mint arról korábban beszámoltunk, adósság átvállalás fejében a kormány olyan megszorításokat hajtott végre az önkormányzati szektorban idén januártól, melynek köszönhetően az eddiginél is rosszabb helyzetbe kerültek. Több millió forinttal kapnak kevesebbet havonta, mint amennyi a fenntarthatósághoz kellene. A tartalékok pedig kimerültek.

– Az SZJA elvonása, valamint a gépjárműadó 60 százalékának és az iparűzési adó 20 százalékának elvesztése Kübekháza esetében évi 32 millió forint veszteséget okoz. Mindemellett a 6 órás közmunka programba 30 százalékos önerőt kell tennünk – szemben Hódmezővásárhellyel, melynek napi 8 órás programját száz százalékban támogatja a kormány – mely újabb 5 milliós kiadás. Ilyen megvonások mellett kapjuk feladatfinanszírozásként ezt a nevetséges összeget – háborgott a polgármester.

Az államtól érkező támogatásból látják el az önkormányzatok az úgynevezett kommunális feladatokat, vagyis a bérek és járulékok kifizetésén túl minden költséget ebből finanszíroznak. Ebbe az útjavítás éppúgy beletartozik, mint a fűnyírás, a segélyek kifizetése, a falu rezsiköltségei, a szegények étkezési hozzájárulása vagy éppen a futó pályázatok önereje. Az állam ezekre a feladatokra szánt Kübekháza esetében egy hónapra 3478 forintot.

– Ebben a hónapban még ki tudjuk fizetni a béreket. Aztán csak remélni tudjuk, hogy egy nemrégiben megalkotott új rendeletnek köszönhetően kapunk kiegészítő támogatást – mondta Molnár Róbert, aki az állami támogatás visszapostázásának költségét mindenesetre saját zsebéből fizette.”

Forrás:
3480 forintot szánt az állam Kübekháza működtetésére; Timár Kriszta; Délmagyarország napilap; 2013. június 28.