Skip to main content
Internetszakirodalomtávközlés

EU: az internet gyakran lassabb, mint ahogy hirdetik

Szerző: 2013. július 1.No Comments

„A kutatás célja, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a szolgáltatók hirdetési trükközéseire.

Az Európai Bizottság (EB) ma közleményben ismertette egy általuk megrendelt tanulmány eredményeit, mely bizonyítja azokat a véleményeket és feltételezéseket, melyek szerint az EU-ban az internetszolgáltatók a széles sávú kapcsolatoknál nem biztosítják azokat a le- és feltöltési paramétereket, melyeket az előfizetői szerződések reklámjaiban ígérnek: a felmérés azt állapította meg, hogy átlagosan csak az ígért érték 74 százalékát érik el a valós adatok. (A témáról egyébként az IT café nemrég közölt egy hosszabb elemző írást.)

Neelie Kroes, az EB digitális menetrendért felelős alelnöke a kutatást kommentálva elmondta, hogy ez a felmérés az első valóban hivatalos kimutatás arról, hogy az unió államaiban jelentős különbség van az ígért, illetve a valósan szolgáltatott teljesítmény között a széles sávú internetkapcsolatoknál. Az eltérések országonként változnak, és a legtöbb esetben különféle hirdetési trükköknek köszönhetőek (a legegyszerűbb ezek közül az, amikor nem a garantált minimumot, hanem az elérhető maximumot jelenítik meg a reklámokban). Kroes asszony az eredményeket újabb bizonyítéknak tartja arra, hogy szükséges egy egységes európai távközlési piac, hogy többek közt a fogyasztók is hatékonyabban tudják érvényesíteni jogaikat.

A tanulmány fő megállapításai:

  • a leginkább megbízható a kábeles kapcsolat, itt az ígért letöltési sebességnek (24 órás mérést tekintve) átlagosan 95 százalékát kapják az előfizetők, míg például az xDSL-alapúaknál ez az arány csak 64,3 százalék, az FTTX-nél pedig 84,4 százalék
  • abszolút adatok: az összes országot és az összes technológiát nézve az európai átlag letöltési sebesség széles sávon csúcsidőben (reggel héttől este 11-ig, hétköznap) 19,47 Mb/s (kábel: 33,1 Mb/s; FTTx: 41,02 Mb/s; xDSL: 7,2 Mb/s)
  • a feltöltési sebesség esetében kisebb az eltérés az ígérttől: ez átlagosan 88 százaléka a hirdetettnek, az összes megoldást nézve az átlagérték 6,2 Mb/s – FTTx: 19,8 Mb/s; kábel: 3,68 Mb/s; xDSL: 0,69 Mb/s átlagban

A kutatás 2012 márciusában zajlott, összesen 9104 résztvevővel, akiknél több mint hárommilliárd mérést végeztek el. Az EB 2014 végéig folytatja a felmérést, és még két éves jelentéssel készülnek. A részvételhez még várnak önként jelentkezőket az EU 27 tagállamából (plusz Horvátországból, akik napokon belül tagok lesznek, illetve Izlandról és Norvégiából), akiknek postáznak egy mérőeszközt.”

Forrás:
EU: az internet gyakran lassabb, mint ahogy hirdetik; IT café; 2013. június 26.