Skip to main content
Internetjogtársadalom

Hollandia – új szabályok az álnév használatára

Szerző: 2013. július 4.No Comments

„Az európai uniós tagállamban rendkívül szigorú szabályozást vezetnének be a közeljövőben. Minden eddiginél keményebben büntetnék a személyazonosság-lopásokat.

A Szabadság és Demokrácia Néppártja (VVD), valamint a Munkapárt (PvdA) által alkotott kormánykoalíció már elkészítette a jogszabály tervezetét, ami meglehetősen érdekesen értelmezi azt, hogy mi számít a személyazonosság eltulajdonításának.

A RTL Nieuws tudósításában kiemelte, hogy a dokumentum szerint gyakorlatilag minden olyan eset büntethető lenne, amikor egy felhasználó álnéven böngészik az interneten vagy ilyen módon használ egy online szolgáltatást. Fontos azonban, hogy nem csupán az álnév alkalmazásáról van szó, hanem arról is, ha valaki például egy internetes szolgáltatáshoz való regisztráció során hamis címet vagy telefonszámot ad meg.

Ugyanakkor fontos, hogy csak azok az esetek minősülnének bűncselekménynek, ha a megadott vagy felhasznált adatok egy másik személyhez köthetők. A becenév használata tehát nem lenne büntethető, de a szomszéd becenevével való regisztráció már igen. A büntetési tételek meglehetősen kemények. A vétkes akár több tízezer eurós pénzbüntetést vagy öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

A tervezet készítői egyébként megnevezték a büntethetőséget kizáró okokat is. Így többek között kivételt jelent, ha valaki a Twitteren parodizálási céllal üzemeltet egy fiókot és ezért használja fel egy másik személy nevét. Szintén kivételt jelentenek a művészi tevékenységeket folytatók, elsősorban a színészek és a humoristák.

Hollandiában eddig az a szabályozás volt hatályban, hogy csak akkor valósul meg a személyazonosság ellopása, ha valaki egy hamis személyazonosság álcája mögé bújva követ el bűncselekményeket, például így vásárol egy online boltban vagy csal.”

Forrás:
Hollandia – új szabályok az álnév használatára; Berta Sándor; 2013. július 3.