Skip to main content
közigazgatás: magyar

Kontrát: a konszolidáció a települések fejlődését szolgálja

Szerző: 2013. július 9.No Comments

„Több önkormányzati alkalmazott foglalkoztatásának finanszírozását kérték balatoni települések vezetői Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkártól pénteken azon a csopaki ünnepségen, amelyen az önkormányzati adósságátvállalásról szóló miniszterelnöki bizonyságlevelet vették át.

Kontrát Károly felidézte: 1724 ötezernél kevesebb lakosú település 84,8 milliárd forintos adósságát vállalta át az állam; az ötezresnél nagyobb lélekszámú településekkel együtt ez az összeg 695 milliárd forintot tesz ki. Reményét fejezte ki, hogy a konszolidáció a települések fejlődését szolgálja.

Az államtitkár az önkormányzati adósságátvállalásról szóló miniszterelnöki bizonyságlevelet adott át Balatonakali, Vászoly, Palóznak, Dörgicse, Barnag, Balatonhenye és Csopak képviselőinek.

Csopak és Balatonakali polgármestere, Ambrus Tibor (Fidesz-KDNP) és Koncz Imre (független) arra hívta fel az államtitkár figyelmét, hogy a Balaton-parti települések polgármesteri hivatalában az ellátandó feladatokhoz képest kevés az olyan alkalmazott, akinek a foglalkoztatását finanszírozza az állam.

Felvetették: az újonnan felálló önkormányzati rendszerben az állandó lakosságszámhoz viszonyítva állapítják meg a szükséges hivatali létszámot, a nagy idegenforgalmat bonyolító balatoni településeken nem vették figyelembe a nyaraló és az időszakos vendégek által generált feladatokat.

Ambrus Tibor az MTI-nek elmondta: az állam hét hivatali dolgozót finanszíroz a csopaki polgármesteri hivatalban, de – mivel a kétezer lakosú település lélekszáma a nyári szezonban tízezerre nő – kénytelenek 15 embert foglalkoztatni; nyolc dolgozót saját forrásaikból fizetnek.

A nyaralótulajdonosok számos építéshatósági feladatot adnak a Balaton-parti településeknek, jelentős az átmenő és nyaralóforgalom is – sorolta a polgármester a pluszlétszám szükségességének okait.

Kontrát Károly elmondta: új rendszerről van szó, a tapasztalatokat még most gyűjtik. A polgármesterek felvetését akceptálhatónak nevezte, és ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják a problémát.”

Forrás:
Kontrát: a konszolidáció a települések fejlődését szolgálja; Belügyminisztérium; 2013. július 6.