Skip to main content
jogművelődés

Kiállnak az e-könyv kölcsönzésért a holland könyvtárak

Szerző: 2013. július 10.No Comments

„A kiadók harcolnak az elektronikus könyvek kölcsönzése ellen, de a könyvtárak próbapert indítottak.

A kiadókat aggasztja, hogy mi lesz az elektronikus könyvek üzletével, ha azok kölcsönözhetők is? A könyvtárak pedig próbálják kihasználni az elektronikus könyvkölcsönzés előnyeit, hiszen minden eddiginél olcsóbban és kényelmesebben juthatnak vele ügyfeleik olvasnivalóhoz és a nagy raktárak helyett elég néhány szerver. A hollandiai könyvtárak egyesülete elébe ment a várható pereskedésnek és próbapert indított, egyszer s mindenkorra tisztázandó a dolog jogállását.

A holland szerzői jogi törvény rendelkezik ugyanis a hagyományos könyvek esetében arról, hogy azok a kiadó és szerző engedélye nélkül kölcsönzésbe adhatók legyenek, itthon is ez a gyakorlat érvényes. Ha ezt az előírást a bíróság a próbaügy kapcsán következetesen alkalmazhatónak találja az e-könyvekre is, akkor a kölcsönző intézmények rengeteg felesleges engedélykérés és egyeztetés terhe alól mentesülnek, nem kell minden esetben a jogtulajdonosok engedélyét kérniük – és azok nem tagadhatják meg műveik kölcsönzésre bocsátását.

A per apropóját az adta a hollandok számára, hogy oktatási miniszterük, Jet Bussemaker állásfoglalása szerint a kölcsönbe adás szabadsága csak a papír alapú könyvekre vonatkozik. A bíróság tisztázza majd a vitatott helyzetet.

Kiadói oldalról persze elsőre érthető az aggodalom, hiszen ki fogja megvenni a könyveiket, ha egyszer szinte ingyen elérhetők kölcsönzés útján? Csakhogy vannak ellenérvek, sőt ellenkező tapasztalatok, hiszen a hagyományos, papíralapú könyvek könyvtári kölcsönzése egyáltalán nem tette tönkre a könyvpiacot, akkor miért lenne ez másként az elektronikus olvasnivalókkal? Jelenleg a nagyobb kiadók korlátozzák a könyvtárak e-könyv ellátását, ami kifejezetten vissza is üthet számukra, hiszen ha valamihez nem juthatnak hozzá az érdeklődők legálisan, akkor megeshet, hogy illegálisan próbálkoznak. Másrészt a kisebb elektronikus könyvkiadók nem ilyen szégyenlősek, ők örömmel adnak el kölcsönzői példányokat, ami hosszú távon komoly előny lehet számukra, és a nagyok merevsége a kisebb, de alkalmazkodóbb vállalkozások malmára hajthatja a vizet.

Itthon sem ismeretlen az elektronikus kölcsönzés, például a Magyar Digitális Könyvtárat és a Goethe Intézet könyvtárát is használhatjuk interneten keresztül.”

Forrás:
Kiállnak az e-könyv kölcsönzésért a holland könyvtárak; Egri Imre; IT café; 2013. július 10.
Dutch public libraries are commencing a test case on e-lending; Future of Copyright; 2013. június 18.