Skip to main content
közigazgatási informatikatudomány

Big Data megoldás segíti a holland árvízvédelmet

Szerző: 2013. július 11.No Comments

„Az IBM bejelentette a Digital Delta program elindítását, amely Big Data elemzéssel járul hozzá az árvízvédelem fejlesztéséhez és a holland vízgazdálkodási rendszer optimalizálásához.

A kezdeményezés célja a katasztrófák és a környezetkárosodás megakadályozása, de a rendszer 15 százalékkal csökkentheti a vízügyi feladatok költségeit is. A közlemény szerint a holland lakosság 55 százaléka veszélyeztetett területen él. Egy-egy árvíz az állampolgárok mindennapi életén túl hatással lehet a vállalkozásokra, a mezőgazdaságra is. Az országban évente akár 7 milliárd eurót is elköltenek vízügyi feladatokra, az árvizek, az aszály vagy épp az alacsony vízállás kezelésére. Ezek a költségek gyors intézkedés hiányában további 1-2 milliárd euróval nőhetnek 2020-ig.

A hathatósabb védekezés és eredményesebb megelőzés érdekében jött létre a június végén bejelentett Digital Delta program – az IBM, a holland Vízügyi Minisztérium, a Delflandi Vízügyi Igazgatóság, a Deltares Tudományintézet, valamint a Delfti Egyetem együttműködésével. A program célja a vízgazdálkodás fejlesztése a különféle forrásokból származó vízügyi adatok integrálásával, elemzésével és megosztásával. Alapját egy intelligens, felhőalapú rendszer alkotja, amely az IBM Intelligent Operations for Water szoftverére és Smarter Water Resource Management megoldására épül.

A program során felálló új felügyeleti rendszer olyan problémákra keres megoldást, mint az ivóvíz minőségromlása, a szélsőséges időjárás, vagy az árvíz- és aszályveszély. Pontos modelljei abban segítik a holland hatóságokat, hogy optimális döntéseket hozzanak például a víz tárolásával, elvezetésével kapcsolatban, vagy megakadályozzák a sós víz és szennyezések ivóvízbe szivárgását, illetve a szennyvíz túlfolyását.

A rendszer fontos jellemzője, hogy az adatok azonnal megoszthatók a szervezetek és hivatalok között, a vizuális adatmegjelenítés és a részletes elemzések valós idejű információkat biztosítanak a vízügyi szakemberek számára. A hatóságok megakadályozhatják a katasztrófákat vagy a környezetkárosodást, koordinálhatják a szükséges lépéseket, és akár 15 százalékkal csökkenthetik költségeiket. A Digital Delta hosszú távon a teljes vízgazdálkodás hatékonyabb működését teszi majd lehetővé.

A programban résztvevő partnerintézmények célja, hogy maximálisan kihasználják az új technológiákat. A Delfti Műszaki Egyetem számára az IBM Intelligent Water szoftver biztosít majd hozzáférést az időjárás-előrejelzésekhez, a valós idejű érzékelők adataihoz, a domborzattal és az általános infrastruktúrával kapcsolatos információkhoz. Így pontosabban és gyorsabban ütemezhetők a karbantartási munkák, csökkennek a költségek és megakadályozhatják az alagutak, épületek és utcák víz alá kerülését. A vízügyi minisztérium és a helyi vízügyi hatóságok feladata lesz a vízháztartási adatok kezelése, megosztása és a víztárolás javítása a száraz időszakokban, hogy megelőzzék a mezőgazdasági károkat. A HydroLogic kutatócsoport az IBM a Delflandi Vízügyi Igazgatósággal együttműködve egy méretezhető, korai áradásra figyelmeztető módszert fejleszt ki, amely integrálja a valós idejű mérési adatokat, az időjárási és vízrendszer-szimulációs modelleket.”

Forrás:
Big Data megoldás segíti a holland árvízvédelmet; SG.hu; 2013. július 11.