Skip to main content
közigazgatás: magyar

Teltház a KIH teljesítményértékelési konferenciáján

Szerző: 2013. július 11.No Comments

„Minden hely elkelt a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal által rendezett A közszolgálati teljesítményértékelés gyakorlati megvalósítása című konferenciáján, csütörtök délelőtt. Az rendezvény célja, hogy felkészítse a résztvevőket a közszolgálati teljesítményértékelés gyakorlati megvalósítására, illetve hogy megismerkedjenek a folyamatot támogató szoftver működésével, használatával.

Az előzetesen regisztráltaknál jóval többen érkeztek a KIH Múzeum utcai épületében, így csak közel negyedórás csúszással sikerült elkezdeni a az ÁROP 2.2.5 „Humánerőforrás-gazdálkodás a központi közigazgatásban”című kiemelt projektjének szakmai konferenciáját. A rendezvényt Imre Miklós a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal személyügyi igazgatásért felelős elnökhelyettese nyitotta meg, aki rámutatott arra, hogy a megteremteni kívánt jó állam egyik fontos eleme a megfelelően felkészített közszolgálati személyi állomány. Ezt fogja segíteni a Közszolgálati Teljesítménymenedzsment Rendszer (TÉR), melynek célja a hatékony, EU-konform közigazgatási tevékenység elősegítése. Továbbá egy olyan HR-rendszer kialakítása és működtetése, amely hozzájárul a szervezeti struktúraváltás felgyorsításához, és elősegíti egy ösztönző jellegű, ügyfélorientált szolgáltatás, azaz a szolgáltató állam megvalósítását. A KIH módszertani központként segíti ezt a munkát. Ez a teljesítményértékelés elsősorban vezetői feladat, ami informatikai támogatással valósul meg. Az új rendszer a jövőben alkalmas lesz arra, hogy a közel 150 ezer kolléga értékelését jól és hatékonyan végre tudja hajtani – tette hozzá a személyügyi igazgatásért felelős elnökhelyettes.

Imre Miklós emlékeztetett rá, a magyar közigazgatás napjainkban hatalmas átalakuláson megy át, és a folyamat sikeressége szintén a jó szakembereken múlik. Az új közigazgatási rendszer kiépítésekor figyelembe kellett venni, hogy a piaci logika elsöpörte a korábbi zárt közszolgálati rendszert. Azonban az új magyar közigazgatás kialakításakor a zárt és a nyílt közszolgálati rendszer értékeinek ötvözését kell végrehajtani, a két szisztéma előnyeit kell egybegyúrni. Ezt a logikát követi a Magyary-program is. Imre végül köszönetet mondott minden kollégájának, akik ebben a munkában részt vesznek, név szerint is kiemelve Arany Mónika főosztályvezetőt, és Lóczy Péter szakmai főtanácsadót.

A megnyitó után a konferencia első felében Arany Mónika a teljesítményértékelés elméleti hátterét világította meg, míg Lóczy Péter A közszolgálati egyéni teljesítményértékelés jogszabályi környezetéről tartott előadást. Az ebédet követően a vezetők és a HR-munkatársak külön, szekcióülések keretében ismerkedhetnek meg az teljesítményértékeléssel, mint vezetői tevékenységgel illetve a teljesítményértékelési folyamatot támogató szoftver működésével és használatával. ”

Forrás:
Teltház a KIH teljesítményértékelési konferenciáján; OrientPress; 2013. július 11.