Skip to main content
gazdaságközigazgatási informatikatársadalom

Microsoft CityNext: városfejlesztés XXI. századi módszerekkel

Szerző: 2013. július 18.No Comments

„A redmondi óriás bejelentette a City Next nevű nemzetközi kezdeményezését. A CityNext révén a városok megújulhatnak azáltal, hogy kihasználják a Microsoft már széles körben ismert lakossági és üzleti szoftvereit, eszközeit, szolgáltatásait, valamint sikeres oktatási és közösségi programjait.

A fejlesztésnek ezen új korszakával a városok rugalmasabb felhő szolgáltatásokat, az ott dolgozók pedig vállalati szintű szolgáltatásokat és alkalmazásokat használhatnak. A fejlesztés lehetővé teszi a gondtalan információáramlást az önkormányzatok és a kormányzat, valamint a vállalatok és a polgárok között, emellett pedig a városok erőforrásaik nagyobb részét fordíthatják a közösségek támogatására.

A CityNext a partneri megoldások, eszközök és szolgáltatások olyan ötvözete, amely képes modernizálni egy város számos területét, többek között az energia és víz, építészet, tervezés és infrastruktúra szolgáltatások, közlekedés, közbiztonság és igazságszolgáltatás, turizmus, rekreáció és kultúra, oktatás, egészségügy és szociális szolgáltatás, valamint a kormányzati adminisztráció terén.

A digitális alapú fejlesztéseiről régóta ismert Barcelona, amely a CityNext program tagja, sikeresen beépítette a felhő- és adatszolgáltatásokat, valamint alkalmazásokat adminisztrációs rendszerébe, így hatékonyabban tud kapcsolatba lépni lakosaival, és az általa szolgáltatott információk könnyebben hozzáférhetők. A katalán metropolisz a Microsoft és CityNext partnerként ismert BISmart-tal együttműködve indította el az OpenData BCN-t, amely a Windows Azure-ra építve a várossal kapcsolatos adatok (a népsűrűségtől a munkanélküliségig) ezreit gyűjti össze egyetlen platformra.

Az adatok ráadásul szabadon hozzáférhetők: a polgárok letölthetik a bigov Better City Indicators alkalmazástt a Windows Áruházból, amellyel valós időben követhetik ezen adatok változását. Ezáltal a barcelonaiaknak olyan információkhoz van hozzáférésük, amelyek segítségével könnyebben tudnak dönteni olyan kérdésekben, hogy hol érdemes vállalkozásba kezdeniük, vagy letelepedniük a családjukkal.

A Microsoft CityNext egy másik partnere a Socrata, egy felhő alapú szoftvereket fejlesztő cég, amely adat alapú kormányzati megoldásairól ismert. A Socrata által Windows Azure platformon létrehozott szolgáltatás révén a lakosok hozzáférhetnek városaik adataihoz mobilalkalmazáson, vagy az interneten keresztül, ezáltal pontos képet kaphatnak arról, hogyan teljesítenek vezetőik például az oktatás, az egészségügy, vagy a munkahelyteremtés területén.

A városi vezetők valós időben tudnak a polgáraikkal kapcsolatba lépni, ezáltal a közösségi igényeket bele tudják építeni a döntéshozatali eljárásaikba, és válaszolni tudnak a közösség legsürgetőbb kérdéseire. A kormányok viszont felhasználhatják a szükséges adatokat és polgáraik visszajelzéseit a döntések meghozatalánál, így biztosítva nagyobb átláthatóságot és közösségi részvételt. A Microsoft és a CityNext partnerei ezen az úton Auckland, Barcelona, Buenos Aires, Hainan tartomány és Zhengzhou Kínában, Hamburg, Manchester, Moszkva, valamint Philadelphia.”

Forrás:
Microsoft CityNext: városfejlesztés XXI. századi módszerekkel; Híradó.hu; 2031. július 18.